Caută
Close this search box.

Summit privind clima la San Francisco: între voluntarism și catastrofism

Summit-ul mondial privind clima de la San Francisco s-a încheiat vineri cu mesaje de speranță și alarmă, primari, guvernatori și ONG-uri din întreaga lume implorând liderii mondiali să facă mai mult în următorii doi ani pentru a limita încălzirea globală, relatează AFP.

„Nu am avut mai mult nevoie de multilateralism decât în ​​present”, a declarat Patricia Espinosa, fost ministru mexican pentru negocieri privind schimbările climatice la Națiunile Unite. „În momentul în care avem nevoie cel mai mult, ordinea internațională este pusă sub semnul întrebării”. „Voi spune adevărul”, a spus John Kerry, fostul diplomat al lui Barack Obama, care a negociat acordul de la Paris din 2015. „Suntem foarte departe de obiectiv”.

Lunile următoare sunt descrise ca fiind importante de către mulți participanți pentru relansarea acordului privind clima de la Paris din 2015. În decembrie, 190 de state semnatare se vor întâlni la Katowice, Polonia, pentru a conveni asupra regulilor de punere în aplicare a acordului.

„Energia Parisului a fost pierdută”, se plângea unul dintre puținii șefi de stat prezenți în San Francisco, ungurul Janos Ader. „Viitorul civilizației este în joc, acesta este mesajul pe care trebuie să-l aducem în Katowice”. Dar pregătirile pentru această întâlnire aparent tehnică se află în stagnare, amenințând să expună slăbiciunea pactului climatic.

Metoda adoptată în 2015 nu este publicată: nu este prevăzută nici o sancțiune pentru țări. Fiecare stat își stabilește obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră – obiective pentru moment în mare măsură insuficientă pentru a limita creșterea temperaturii globale la 2 ° C înainte de 2100, Pământul fiind la + 1 ° C comparativ cu epoca preindustrială.

Un summit al ONU este planificat, de asemenea, în septembrie 2019, înainte de revizuirea obiectivelor naționale în 2020. „Aceasta va determina dacă acordul de la Paris poate fi salvat sau nu”, a spus David Paul, ministrul Mediului Insulelor Marshall, amenințate de scufundări de creșterea nivelului Oceanului Pacific.

Emisiile de CO2 în creștere

Liderii regionali din Europa, Asia și Statele Unite au declarat că pot prelua de la statele care au eșuat prin accelerarea tranziției la electricitate și vehicule curate. „În orașe, acolo avem cea mai  mare bătălie”, a spus primarul orașului Quito, Mauricio Rodas, al cărui oraș construiește primul său metrou și intenționează să-și limiteze centrul pentru a curăța vehicule din centrul său istoric. Quito, ca și Varșovia, Buenos Aires sau Cape Town, sunt unele dintre orașele care s-au alăturat New York-ului, Londrei, Parisului și Tokyo și mai multor state americane, precum California, în această mișcare către „zero carbon”.

Orașele cu obiectivele cele mai ambițioase și mai rapide se găsesc în principal în Europa și America de Nord, în țările în care emisiile au înregistrat o tendință descendentă de zece ani sau chiar mai mult. Dar emisiile de CO2 ale Chinei, cel mai mare poluator din lume, și restul Asiei continuă să crească puternic. În total, lumea continuă să emită tot mai mult.

Au rămas doi ani

Scopul următorilor ani este de a opri, în sfârșit, această creștere. „Dacă nu reușim pentru a reduce curba emisiilor la nivel mondial în următorii doi sau trei ani, este extrem de improbabil ca am reușit să limităm creșterea temperaturii la 2 ° C”, spune Johan Rockström, climatolog suedez. „Suntem la balama, vom pierde încă un deceniu?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri