Caută
Close this search box.

Super taifunul Mangkhut face primele victime în Filipine și Taiwan

Super taifunul Mangkhut, cel mai puternic înregistrat în acest an, a lăsat sâmbătă cel puțin doi morți în Filipine, unde a lovit nordul țării, cu vânturi puternice și ploi torențiale, și a făcut o primă victimă în Taiwan, unde o femeie a fost măturată de marea furioasă, informează AFP.

Două femei au fost găsite, potrivit poliției, îngropate după o alunecare de teren în urma ploilor abundente cauzate de taifunul care a aterizat în mijlocul nopții în Filipine. A cauzat căderi de copaci, acoperișuri rupte și a dus la întreruperile de energie în Luzon, principala insulă a arhipelagului filipinez. Zona traversată de taifun este populată de aproximativ 10 milioane de persoane, dintre care mulți locuiesc în case improvizate.

După trecerea taifunului Mangkhut, care se deplasează acum în zonele dens populate din sudul Chinei, salvatorii filipinezi au fost trimiși în zonele rurale și deluroase. Vânturile au ajuns în unele locuri la viteza de 330 km / h.

Filipinele sunt lovite în fiecare an de aproximativ 20 de taifunuri care ucid sute de oameni și exacerbează sărăcia din zonă.

Cel mai puternic

Mii de oameni și-au părăsit locuințele în zonele de coastă din nordul țării, din cauza riscului de inundații și alunecări de teren. Locuitorii și comercianții și-au baricadat ferestrele și și-au consolidat acoperișurile pentru a împiedica să fie rupte de vânturi. „Dintre toate taifunurile din acest an, el (Mangkhut) este cel mai puternic, vânturile care-l însoțesc sunt cele mai violente“, a declarat pentru AFP meteorologul Hiroshi Ishihara, de la Agenția meteorologică din Japonia.

Autoritățile „spun că acest taifun este de două ori mai puternic decât ultimul, suntem îngroziți“, a declarat pentru AFP Parallag Myrna, după ce și-a părăsit casa din partea de nord a arhipelagului.

Haiyan, în noiembrie 2013, este cel mai mortal taifun care a lovit Filipine. Valurile uriașe, asemănătoare cu cele cauzate de un tsunami, au devastat totul în calea lor. Dezastrul a lăsat mai mult de 7.350 morți sau persoane dispărute.

Direcția China

Mangkhut se îndreaptă acum spre sudul Chinei, inclusiv pe teritoriul semi-autonom al Hong Kong-ului. Compania aeriană Cathay Pacific din Hong Kong intenționează să anuleze mai mult de 400 de zboruri în următoarele trei zile. Observatorul meteorologic din Hong Kong a cerut prudență, vorbind despre „o amenințare considerabilă” pentru regiunile sudice ale Chinei. Rafturile brutăriilor și supermarket-urilor din Hong Kong s-au golit repede, după dispozițiile privind stocarea produselor pentru sosirea taifunului. Același fenomen a fost observat pe teritoriul învecinat, Macao.

În Taiwan, situat la câteva sute de kilometri de Filipine și pe calea taifunului, ploile abundente au căzut sub efectul Mangkhut, iar o femeie a fost măturată de valuri, au spus autoritățile.

Pe Facebook, președintele Tsai Ing-wen a cerut rezidenților să fie precauți: „Taifunul este puternic și chiar dacă nu trebuie să atingă Taiwanul, trebuie să fim gata și să nu-l luăm ușor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri