Caută
Close this search box.

Summit inter-coreean: Moon Jae-in a sosit la Phenian pentru o a treia întâlnirea cu Kim Jong-un

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a sosit marți în Phenian pentru al treilea summit cu Kim Jong-un, în speranța de a revigora discuțiile ce au stagnat între Nord și Washington privind denuclearizarea peninsulei coreene, informează AFP.

Liderul nord-coreean l-a salutat pe oaspetele său pe asfaltul aeroportului internațional din Phenian de unde anul trecut Kim Jong-un a supravegheat testele de rachete. Cei doi bărbați, însoțiți de soțiile lor, s-au îmbrățișat înainte de a schimba câteva cuvinte. Sute de oameni au fluturat steagurile Coreei de Nord, iar alții emblemele de unificare, imaginea unei peninsule nedivizate. „Să deschidem o eră a păcii și prosperității grație solidarității unui popor”, putea fi citit pe un panou în fața terminalului, conform imaginilor televizate.

Nordul și-a invadat vecina în 1950, marcând începutul războiului din Coreea, dar astăzi subliniază în mod regulat importanța reunificării cu sudul, acum mult mai bogată.

Moon, ale cărui părinți au fugit în timpul războiului din Nord, va petrece trei zile în țara retrasă. El merge pe urmele predecesorilor săi, Kim Dae-jung, care a făcut călătoria în Phenian în 2000 și Roh Moo-hyun, mentorul său, care a plecat în 2007.

Summit-ul „va oferi o oportunitate importantă de a accelera dezvoltarea relațiilor inter-coreene care transformă o nouă pagină a istoriei”, a declarat agenția oficială de știri KCNA din Coreea de Nord. Această vizită rară este o nouă ilustrare a dezghețului remarcabil de pe peninsula care a condus la un prim summit la sfârșitul lunii aprilie, în satul de graniță Panmunjom, înainte de o a doua întâlnire din mai.

Mediator

Moon a jucat un rol central în calitate de mediator în organizarea unui summit istoric pe 12 iunie între Coreea de Nord și președintele american, Donald Trump. Kim a fost în favoarea „denuclearizării peninsulei”, un eufemism supus tuturor interpretărilor. Ambele părți au luptat de atunci cu privire la sensul exact al acestui angajament.

Washington-ul cere „o denuclearizare definitivă și complet verificată”, în timp ce Phenian-ul dorește o declarație oficială din partea Statelor Unite pentru a marca sfârșitul războiului coreean care s-a încheiat în 1953 printr-un simplu armistițiu. Nordul a denunțat metodele de „gangster“ ale americanilor, acuzați de dorința de a obține dezarmarea unilaterală, fără a face concesii sau ridicarea sancțiunilor.

Președintele sud-coreean se va întâlni de cel puțin două ori cu Kim Jong-un și va încerca să-l convingă să ia pași substanțiali în vederea dezarmării. „Dacă această vizită va duce într-un fel sau altul la reluarea discuțiilor dintre Statele Unite și Nord, va fi un pas important”, a spus Moon, citat de anturajul său. Cu toate acestea, analiștii îl consideră prea optimist.

Prudență

Reuniunea „va genera, probabil, titluri de prima pagină toate în roz, dar nu va servi mult pentru a accelera eforturile de denuclearizare din Coreea de Nord”, a declarat Eurasia Group. Kim va impinge pentru o cooperare inter-coreeană mai puternică „în special în domeniile de beneficii economice pentru Nord”, a spus el. „Progresiștii guvernului Moon și din afară vor avea un interes clar să exagereze rezultatele summit-ului, ascunzând inițial ceea ce probabil va fi lipsa unor angajamente concrete”.

Moon este însoțit de mai mulți căpitani din industrie, printre care Lee Jae-yong, moștenitorul companiei Samsung, și vicepreședintele Hyundai Motor. Delegația sud-coreeană trebuie să viziteze câteva locuri importantedin Phenian. Președintele sud-coreean, al cărui rating de popularitate scade din cauza unei economii lente, impune o cooperare mai puternică între cele două Corei. Dar mass-media sud-coreeană îl îndeamnă să fie prudent, cerând în prealabil progrese substanțiale în domeniul denuclearizării. „O mulțime de oameni sunt obosiți de evenimentele dintre cei doi lideri”, scrie cotidianul conservator „Chosun Ilbo”. „Președintele Moon trebuie să meargă la Phenian hotărât că denuclearizarea este subiectul numărul unu, doi și trei al summit-ului”.

De asemenea, în meniu este și ameliorarea relațiilor inter-coreeene și ameliorarea tensiunilor militare pe peninsulă. Seul a declarat că întâlnirea ar putea fi folosită pentru a pune bazele unei declarații oficiale privind sfârșitul războiului. Acest lucru sugerează că o astfel de declarație este puțin probabilă în timpul summit-ului din Phenain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri