Caută
Close this search box.

200 de ani de istorie pradă focului: Muzeul național din Brazilia a fost lovit de un incendiu uriaș

Un incendiu uriaș a izbucnit la Muzeul Național al Braziliei din Rio de Janeiro, cea mai veche instituție științifică din țară, informează BBC.

Pompierii luptă împotriva incendiului din clădire, care conține mai mult de 20 de milioane de articole în colecția sa. Nu au existat până acum rapoarte despre leziuni.

Muzeul, care a fost o reședință pentru familia regală portugheză, și-a sărbătorit aniversarea de 200 de ani la începutul acestui an.

Imagini difuzate la televiziunea braziliană au arătat cum focul, care a început seara după ce muzeul s-a închis, s-a răspândit în întreaga clădire. Amploarea daunelor și cauza incendiului nu sunt încă cunoscute. Președintele Michel Temer a declarat într-un tweet că a fost o „zi tristă pentru toți brazilienii”, deoarece „200 de ani de muncă, cercetare și cunoștințe au fost pierdute”. „Valoarea istoriei noastre nu poate fi măsurată prin deteriorarea clădirii”, a adăugat el.

Într-un interviu acordat televiziunii Globo din Brazilia, directorul muzeului a declarat că este o „tragedie culturală”. Bibliotecarul Edson Vargas da Silva, este citat de presa locală care descrie clădirea, pe care a spus că are podele din lemn și conținea „multe lucruri care ard foarte repede”, cum ar fi documentele de hârtie. Muzeul găzduiește mii de articole legate de istoria Braziliei și a altor țări, inclusiv a artefactelor egiptene, potrivit site-ului său. Colecția sa de istorie naturală include oase de dinozaur și un schelet uman de 12.000 de ani al unei femei – cea mai veche din America. Printre artefactele sud-americane din colecție sunt descoperiri arheologice, fosile și meteoriți.

Angajații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la reducerile de finanțare și la starea dărăpănată a clădirii. Instituția a fost înființată în 1818 ca Muzeu Regal cu scopul de a promova cercetarea științifică, punând colecția sa la dispoziția specialiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri