Caută
Close this search box.

Brexit: UE crește presiunea asupra Londrei în ultimele negocieri înaintea „divorțului”

Liderii europeni au crescut presiunea asupra premierului britanic, Theresa May, solicitând să revizuiască negocierile pentru finalizarea Brexit, care au intrat în faza decisivă, dar încă blocate de „dosarul” irlandez, relatează AFP.

În timp ce au salutat evoluțiile „pozitive“ în Marea Britanie și o „atmosferă“ mai bană în pregătirea „divorțului”, de așteptat la sfârșitul lunii martie 2019, cei 27 au cerut liderului conservator să îmbunătățească propunerile sale recente în timpul un summit UE la Salzburg (Austria). „Cadrul relațiilor economice propuse nu va funcționa, doar pentru că subminează fundamentele pieței interne a Uniunii”, a declarat Donald Tusk, Președintele Consiliului European la sfârșitul întâlnirii. Propunerile britanice sunt „inacceptabile ca atare”, deoarece „nu respectă integritatea pieței unice”, a relatat președintele francez Emmanuel Macron, spunând că „ora adevărului” negocierilor a sosit.

May a răspuns că planul ei „Chequers” a rămas „singura propunere serioasă și credibilă”, care ar garanta pe termen lung că o nouă frontieră fizică nu va reapărea între Irlanda de Nord și Irlanda. „În curând vom prezenta propriile propuneri”, a adăugat ea, cu toate acestea, pentru a rezolva problema irlandeză, care a devenit principalul risc de eșec al negocierilor și ar duce la plecarea britanică fără acord.

„Creativitate”

Londra și Bruxelles au găsit compromis pentru majoritatea problemelor care urmează să fie soluționate înainte de pauza programată, inclusiv proiectul de lege care urmează să fie stabilit de Londra. Dar ei continuă să se poticnească în anumite puncte, și mai ales pe această problemă irlandeză. Ambele părți sunt de acord să evite returnarea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, însă Londra contestă termenii „reținerii” UE să garanteze acest rezultat.

Soluția susținută de cei 27 – care prevede menținerea Irlandei de Nord în uniunea vamală dacă nu există altă soluție satisfăcătoare – este considerată „inacceptabilă” de Londra, deoarece ar crea o frontieră de facto între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit. May continuă să-și apere planul Chequers: menținerea unei relații comerciale strânse cu UE după divorț, prin crearea unei zone de liber schimb pentru bunuri, care va rezolva în mod eficient problema frontierei irlandeze. Pentru europeni, această soluție face parte din viitoarea relație cu Londra, care trebuie negociată în detaliu după termenii divorțului. Și, mai presus de toate, este contrară regulilor europene, care leagă libertatea de circulație a mărfurilor cu cea a oamenilor. „Încă mai putem fi foarte creativi în găsirea unor soluții viabile, satisfăcătoare și solide”, a spus Merkel. „Dar există încă o cale de urmat”, a adăugat cancelarul german.

Omologul său austriac, Sebastian Kurz a asigurat un summit special care va avea loc în luna noiembrie pentru a finaliza discuțiile, în plus față de un summit deja programat la 18 octombrie, care inițial trebuia să fixeze negocierile. Dar Tusk a spus că principiul său nu era gravat în marmură. El a explicat că va convoca acest summit, la 17 și 18 noiembrie, dacă ar fi necesar să „finalizeze” în mod legal acordul de retragere, al cărui conținut urmează să fie definit în principal în luna octombrie, conform acestuia. „În spatele pozițiilor publice dificile în mass-media”, „simt că ambele părți sunt conștiente de faptul că putem găsi o soluție doar dacă toată lumea se îndreaptă spre cealaltă”, a spus cancelarul Kurz.

Al doilea referendum?

„Există un punct de vedere unanim, aproape unanim, în jurul mesei, că ar dori ca Marea Britanie să organizeze un alt referendum”, a declarat premierul maltez Joseph Muscat pentru BBC, în timp ce May a exclus cu fermitate această ipoteză. Mai multe surse, însă, au asigurat că cei 27 nu au abordat subiectul în Salzburg.

Înaintea dezbaterilor Brexit, liderii europeni au discutat dimineața probleme de securitate, cum ar fi cooperarea polițienească sau lupta împotriva conținutului terorist pe internet. De asemenea, au avut o zi înainte de o lungă dezbatere privind migrația. Deși nu au existat tensiuni majore, potrivit surselor europene, nu a fost discutată deloc problema chestiunii împărtășirii primirii solicitanților de azil care sosesc pe țărmurile europene, respinși categoric de țările Uniunii Europene din est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri