Caută
Close this search box.

Lovitură pentru Kremlin: Alegerile din Orientul Îndepărtat al Rusiei vor fi reluate după scandalul de fraudă

Alegerile regionale din Orientul Îndepărtat al Rusiei vor fi reluate, a declarat joi comisia locală de alegeri, fiind o lovitură rară pentru Kremlin după afirmațiile că votul a fost falsificat în favoarea candidatului său, informează Reuters.

Decizia, în regiunea Primorsk a Rusiei, care include portul Pacific din Vladivostok, la 6.400 de kilometri est de Moscova, a apărut la o zi după ce oficialul electoral din Rusia a recomandat reluarea alegerilor. Ella Pamfilova, șefa Comisiei Electorale Centrale, nu a acuzat candidatul susținut de Kremlin, Andrei Tarasenko, de orchestrarea rigidității voturilor, dar a spus că au fost identificate o serie de nereguli, inclusiv umplerea buletinelor de vot și cumpărarea voturilor. „Credem că în aceste circumstanțe nu este posibil să înțelegem în mod fiabil rezultatul voinței poporului, ceea ce înseamnă că nu putem declara nici unul dintre candidații aleși”, a spus Tatyana Gladkikh, președintele Comisiei electorale locale.

Noile alegeri trebuie să aibă loc în termen de trei luni de la votul anulat la 16 septembrie.

Luptele lui Tarasenko și alte trei inversări în alegerile pentru selectarea guvernatorilor din regiune în această lună reprezintă cel mai rău indicator pentru candidații care au susținut Kremlinul din 2012. Deși nu există nici o amenințare imediată privind prăbușirea puterii partidului de guvernământ al Rusiei Unite, ea sugerează o nemulțumire din ce în ce mai mare față de nivelul de trai, nu în ultimul rând planurile de a amâna vârsta de pensionare, care s-au reflectat și în scăderea ratingurilor de popularitate pentru președintele Vladimir Putin.

Decizia de a relua alegerile a fost luată după ce susținătorii Partidului Comunist au ieșit pe străzile din Vladivostok pentru a protesta după ce Tarasenko a făcut o revenire improbabilă în etapele finale de numărare pentru a-și depăși adversarul comunist, Andrei Ishchenko. Ishchenko a declarat, joi, că nu este de acord cu decizia de a relua și a considerat că ar trebui să fie declarat câștigător al votului inițial. Agenția de știri Interfax l-a citat spunând că va încerca să răstoarne hotărârea de rejudecare prin intermediul instanțelor.

Tarasenko, candidatul susținut de Kremlin, a declarat că hotărârea de a relua alegerile a fost corectă, spunând că au existat prea multe plângeri. Cu puțin sub 99% din voturi numărate duminică seara, Tarasenko l-a depășit pe Ishchenko cu mai mult de 2 puncte procentuale. Dar, luni, comisia locală de alegători a afirmat că Tarasenko a câștigat cu puțin peste 1 punct procentual indicând că a obținut câte un vot din ultimele 20.000 de voturi numărate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri