Caută
Close this search box.

Donald Tusk admite posibilitatea unui compromis privind Brexit

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că un compromis cu Marea Britanie asupra Brexit este „încă posibil”, după ce Theresa May a avertizat că este pregătită să plece de la discuții, informează BBC.

Într-o declarație, Tusk a declarat că este un „adevărat admirator” al premierului. Dar el a apărat abordarea UE și a spus că, de fapt, doamna May a fost „dură” și „intransigentă”.

May, vineri, a cerut mai mult respect de la Bruxelles după ce liderii UE au respins o mare parte a planului ei Brexit. A încercat să-și vândă planul, care a fost aprobat de miniștri la Checkers, țărilor UE, la summit-ul de la Salzburg, Austria, săptămâna aceasta. Dar UE a declarat că noul parteneriat economic pe care l-a prezentat „nu va funcționa” și a riscat „subminarea pieței unice”.

Prieten apropiat”

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019 – dar cele două părți încearcă să ajungă la o înțelegere până în noiembrie, astfel încât să poată fi ratificată în timp. Tusk a emis o declarație vineri seara, la câteva ore după ce May și-a ținut propriul discurs în Downing Street, în care a afirmat că respingerea de către UE a planului său fără a oferi o alternativă era „inacceptabilă”.

Tusk a spus că liderii UE la summit au tratat propunerile sale „cu toată seriozitatea” și a declarat că a fost „un pas în direcția cea bună”. Marea Britanie a știut despre rezervele UE asupra planului Chequers timp de câteva săptămâni, a adăugat el. Tusk a spus: „În timp ce înțeleg logica negocierilor, rămân convins că un compromis, bun pentru toți, este încă posibil”. „Eu spun aceste cuvinte ca un prieten apropiat al Regatului Unit și un adevărat admirator al primului ministru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri