Caută
Close this search box.

Adunarea generală anuală a Națiunilor Unite: Schimb dur de replici pe tema Iranului

Schimb dur de replici pe subiectul Iranului miercuri la ONU, în contextul în care președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, caută aliați împotriva Teheranului convocând și o reuniune a Consiliului de Securitate cu riscul de a se expune propriei izolări, informează AFP.

Cu ciocanul în mână, miliardarul iconoclast, care nu ratează fiecare ocazie de a spune ce crede negativ despre organizația multilaterală, prezidează la ora 10:00 (14:00 GMT), organismul suprem al Națiunilor Unite pentru a vorbi despre non proliferare, în această Zi internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare. Dar Trump, cu riscul de a încălca protocolul al instituției, nu ascunde faptul că această întâlnire are un punct culminant al campaniei sale „presiune maximă“ împotriva Iranului.

Președintele iranian Hassan Rohani nu va participa, deoarece țara sa nu este unul dintre cei cincisprezece membri ai Consiliului. Dar el a planificat, în mod oportun la scurt timp după, o conferință de presă la New York unde se desfășoară Adunarea Generală anuală a Națiunilor Unite.

Marți, ei au fost printre primii care au urcat pe platforma ONU, cei doi bărbați s-au ciocnit violent.

„Dictatura coruptă”

Donald Trump a chemat „toate statele” pentru a „izola” „dictatura coruptă” a Teheranului. Obiectivul acestuia: să mobilizeze comunitatea internațională pentru a forța Republica Islamică să vină să negocieze cu el un tratat extins, care nu numai că va împiedica de a face o bombă atomică, dar va interzice, de asemenea, Teheranului orice proliferarea a rachetelor balistice și ar renunța la comportamentul său „destabilizator” în Orientul Mijlociu.

În schimb, Hassan Rouhani l-a acuzat de încercarea de a-l „răsturna” prin sancțiuni draconice în comparație cu un act de „terorism economic“, chiar dacă el pretinde o invitație la dialog. Pentru președintele iranian, singurele negocieri posibile trebuie să aibă loc la ONU. Și în baza acordului multilateral la care s-a ajuns cu Iranul în 2015, din care omolog american s-a retras în mai, criticându-i relaxarea și restabilind toate sancțiunile împotriva Teheranului.

Dar, în fața Consiliului de Securitate, Donald Trump, riscă de a fi izolat, inclusiv o inversare spectaculoasă a alianțelor tradiționale, cu care se confruntă președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Theresa May. Paris, Londra și Berlin și întreaga Uniune Europeană, de fapt, niciodată nu a acceptat retragerea SUA din acordul din 2015, și au încercat să-l țină în viață, cu Teheranul și ceilalți doi semnatari Moscova și Beijing, oponenții obișnuiți ai Washingtonului, precum și membri permanenți ai Consiliului de Securitate.

Coreea de Nord și Siria

Toți au venit să anunțe la ONU la începutul acestei săptămâni un mecanism complex de troc pentru a păstra multe companii europene și străine, altele urmând să părăsească Iranul sub amenințarea unor măsuri punitive din SUA. Recunoscând  „dezamăgirea profundă” a acestuia, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a lucrat pentru a minimiza inițiativa europeană. Sumele implicate sunt „nesemnificative”. „Toate marile companii au făcut alegerea de a părăsi Iranul”, și-a măturat emisarul Brian Hook.

Relațiile dintre Donald Trump și ceilalți lideri pare tensionată. Marți, Emmanuel Macron a declarat „nu” la „legea celor mai puternici” pentru a rezolva criza din Iran. Europenii împărtășesc preocupările Washingtonului cu privire la rachetele iraniene și rolul Teheranului în conflictele regionale, însă diferențele cu privire la această metodă limitează până acum orice posibilitate de acord. Președintele Trump nu poate spera să găsească un consens complet cu privire la celelalte chestiuni de pe ordinea de zi.

În Coreea de Nord, la un an după ce a reușit să mobilizeze comunitatea internațională de a impune sancțiuni fără precedent împotriva programelor nucleare și de rachete de la Phenian, Statele Unite se confruntă cu dezavantaj al apropierii lor diplomatice cu Kim Jong-un pentru eventuala denuclearizare. Rusia și China doresc să ușureze presiunea, iar acuzațiile de „înșelăciune” și „minciuni” s-au grăbit recent între ruși și americani în Consiliul de Securitate în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor.

În ceea ce privește Siria, în cazul în care frontul de vest rămâne unit – Donald Trump a promis marți un „răspuns“ american dacă un alt atac chimic – el se va confrunta cu determinarea Rusiei, un aliat al Damascului și principalul obstacol în adoptarea numeroaselor rezoluții ale ONU privind acest conflict de șapte ani.

Un răspuns

  1. Sunteti oameni seriosi? Ce dracului de traducere este asta?
    Se pare ca si pentru SUA ca si pentru oricare alt imperiu a venit momentul adevarului. S-a terminat cu batutul cu pumnul in masa: „sunt cetatean american” si se pare ca se va termina cu mai multe dintre solicitarile lor „imperios democratice”.
    Dupa cum merg lucrurile nici economia care este aproape la pamant, nici avanposturile indepartate precum Deveselu, nici vanzarile de armament invechit, nici revistele cu benzi desenate si nici Hoolywood-ul lipsit de idei nu mai pot salva acest urias cu picioare de lut, aceasta „lume noua” ca si creatie artificiala a Europei care nu a reusit si lamentabil, a esuat.
    Poate ca de vina, ca intotdeuna este usuratatea umana, incultura, subcultura, dorinta animalica de a invinge si de a controla, politica cu incorsetarile ei, presa deasupra legii precum o „fata morgana”, liberul arbitru si absenta unni arbitru calificat si nu mai stiu ce.
    Ceea ce inteleg este ca pentru a nu fi razboi trebuie sa fie cu totul altceva, cum spunea Eminescu: „…sa aiba parte dreapta, egala fiecare si sa traim ca frati.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri