Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 50 tipuri de şuncă presată comercializată în marile structuri comerciale și în magazinele unor producători de produse din carne.

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru familiile lor.

Șunca presată este o specialitate din carne de porc la care europenii au ajuns după îndelungi căutări pentru asigurarea unei bune conservări a cărnii în condițiile climatice sezoniere ale Europei: perioade de frig și umezeală urmate de perioade calde și uscate, cu nenumărate particularități locale.

Obținerea șuncii presate (sau, pe scurt, a șuncii, cum tinde să se generalizeze semnificația termenului), presupune un lanț de operațiuni riguros desfășurate: extragerea piesei anatomice, fasonarea, sărarea, uscarea, afumarea (care nu este aplicată la unele rețete), maturarea în stare crudă (la șunca presată crudă), fierberea lentă, răcirea lentă etc.

Șunca presată a fost timp îndelungat un produs special și a avut un statut aparte în consum: nu era un aliment de toată ziua, nici un aliment pentru oricine. A stat la loc de cinste pe mesele celor de sus și a fost pregătită cu sârg și elemente de ritual pentru mesele festive.

Consumul zilnic a 50 grame de şuncă presată creşte incidenţa cancerului colorectal cu 18%!

9 din 10 tipuri de șuncă presată conţin apă adăugată! Apa este cel de-al doilea ingredient la 60% dintre tipurile de şuncă presată!

7 din 10 tipuri de şuncă presată conţin între 5 şi 12 aditivi alimentari!

6 din 10 tipuri de şuncă presată conţin caragenan!

6 din 10 tipuri de şuncă presată conţin monoglutamat de sodiu!

1 din 2 din două tipuri de şuncă presată conţine caragenan şi monoglutamat de sodiu!

2 din 10 tipuri de şuncă presată sunt colorate cu carmin!

Şuncă presată cu carne de pasăre separată mecanic, piele de pui şi apă!

Şuncă Praga extra cu 12,2 grame proteine! Conţinutul în proteine la şunca presată variază între 11 grame şi 21 grame!

Șuncă Praga Premium cu aromă de fum și extracte din citrice!

Șuncă de curcan cu aromă de carne!

Şuncă presată din pulpă de porc cu fibre vegetale din pătlagină!

Şuncă presată din curcan cu proteină din colagen din carne de porc!

Şuncă presată din piept de pui cu proteină din vită!

Şuncă presată cu piept de pui şi proteină din lapte!

Şuncă Praga cu trei tipuri de conservanţi!

Şuncă Praga cu legume deshidratate şi extracte din citrice!

Şuncă presată din piept de pui cu proteină animală de origine bovină!

Şuncă presată cu drojdie!

Procentul de carne din şunca presată variază între 47% şi 97%!

1 COMENTARIU

  1. Wow, sandișuri! Bravo Anca. Titlul in care se lafaie „sandișurile” lui Anca apare asa de la primele ore ale diminetii (acum este 8:10 seara).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 9 =