Caută
Close this search box.

Angajată a Fondului Naţional de Garantare, trimisă în judecată în dosarul de corupţie care vizează programul Prima Casă

Parchetul general

Parchetul General anunţă trimiterea în judecată a unei angajate a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM),în dosarul de corupţie vizând funcţionari ai instituţiei în legătură cu urgentarea unor dosare din programul Prima Casă. De asemenea, procurorii spun că s-a dispus, totodată, disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar.

Astfel, a fost trimisă în judecată în arest preventiv Anca Dorina Stan, pentru trafic de influenţă, angajată a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, la Compatimentul Financiar Preventiv.

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2017- iulie 2018, Anca Dorina Stan, având influenţă şi lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra celorlalţi angajaţi ai instituţiei, în special din cadrul Serviciului Prima Casă, a cerut şi primit sume de bani de la intermediari sau de la beneficiarii unor dosare de creditare, în nouă situaţii, pentru a interveni pe lângă ceilalţi funcţionari în vederea urgentării unor dosare de creditare înscrise în programul naţional „Prima Casă”.

Parchetul mai spune că, întrucât cercetările nu au fost finalizate, s-a dispus totodată disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar şi înregistrarea acestuia pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică pentru continuarea cercetărilor în cazul celorlalţi suspecţi şi inculpaţi, acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Procurorii mai spun că erioada vizată în stadiul actual al anchetei este 2015-prezent, iar cercetările vizează şi alte persoane fizice şi juridice (brokeri, agenţi imobiliari, dezvoltatori imobiliari, societăţi de consultanţă) implicate în activitatea infracţională, care au avut drept scop obţinerea într-un timp redus a garantărilor emise de F.N.G.C.I.M.M., în cadrul Programului „Prima Casă”.

Procurorii au propus instanţei de judecată menţinerea măsurii preventive a arestului preventiv în cazul Ancăi Stan şi a tuturor măsurilor asiguratorii, respectiv menţinerea sechestrului asigurator instituit asupra unui imobil şi a popririi asupra unor conturi bancare.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucureşti.

În 20 iulie, Parchetul General anunţa că trei angajaţi ai Fondului Naţional de Garantare sunt inculpaţi pentru trafic de influenţă şi luare de mită, în legătură cu urgentarea unor dosare din Programul Prima Casă. Anca Dorina Stan a fost reţinută atunci şi ulterior arestată preventiv, iar alte două persoane angajate ale Fondului Naţional de Garantare au fost plasate sub control judiciar, alături de alţi înculpaţi în dosar care au acţionat ca intermediari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri