Caută
Close this search box.

„Caricaturistul Serenei Williams”, amenințat cu moartea. Decizia radicală luată. Cu Halep n-a fost vreo problemă

Caricatura care o înfățișează pe Serena Williams după scandalul-monstru de la US Open îi aduce mari probleme lui Mark Knight. Autorul desenului care a transformat-o pe Serena subiect de satiră a fost nevoit să-și închidă conturile pe rețelele de socializare din cauza unei adevărate furtuni de jigniri și amenințări inclusiv cu moartea, fiind acuzat și de rasism.

Mark Knight este unul din cei mai importanţi caricaturişti australieni, iar desenul a fost publicat în ziarul din Melbourne Herald Sun. Deși nu pare nimic rasist în desenul făcut, avalanșa de reacții a fost una de-a dreptul de nesuportat, deși editorul publicației australiene i-a luat apărarea angajatului său, spunând că „Mark va avea parte de tot sprijinul”, în timp ce preşedintele executiv al News Corp. Australia, Michael Miller, a afirmat că criticile aduse lui Knight „arată că lumea a devenit prea corectă politic”.

Autorul desenului s-a apărat și el, precizând că lumea a interpretat total greșit caricatura. „Nu pot să-mi retrag caricatura. Cred că oamenii au interpretat greşit. Poate există percepţii diferite cu privire la caricatură în Australia şi America… Este o caricatură bazată pe starea ei din acea zi şi doar atât. Am desenat-o aşa cum este, ca o femeie afro-americană, este puternic construită, poartă costume scandaloase. Este interesant să o desenez. Nu aduceţi genul în discuţie, este o chestiune de comportament” a precizat Knight într-un inteviu preluat din the The Guardian.

În desenul de la care a pornit totul, apare Serena Williams, care sare peste racheta pe care o face praf, în timp ce arbitrul Carlos Ramos îi spune lui Naomi Osaka: „Chiar nu ai putea s-o laşi să te bată?” De notat e că pe teren apare şi o suzetă, aluzie la faptul că în tirada Serenei la adresa arbitrului Carlos Ramos, americanca i-a precizat acestuia că ea nu trișează pentru că este mamă.

De altfel, în susținerea caricaturistului vine și posesorul contului de Twitter @SmeeHereAgain, care a adunat multe caricaturi făcute Serenei de-a lungul timpului de alţi artişti şi niciunul dintre ei nu a fost acuzat de rasism.

Mark Knight s-a arătat consternat de toate reacţiile care l-au tratat drept rasist, chiar și de către autoarei seriei Harry Potter, J.K. Rowling, susținând că pe viitor va fi mai atent la ce publică, pentru că familia lui este îngrijorată de ameninţările pe care le-a primit.

Putem facem o paralelă cu situația în care a fost Simona Halep la Roland Garros. În iunie, după ce a câștigat trofeul, liderul WTA a fost imortalizat într-o ipostază cel puțin bizară. Celebra publicație de satiră Charlie Hebdo a publicat un desen care o înfăţişează pe cea mai bună jucătoare a lumii cu trofeul de la Roland Garros în mână, cu următorul mesaj: O romanca a castigat Roland Garos este mesajul care însoţeşte fotografia, iar personajul care apare în caricatură strigă pe străzi: „Fiare vechi, fiare vechi”.

Ce a făcut Serena în finala de la US Open

Serena Williams şi-a pierdut cumpătul în trei momente ale setului secund. Prima oară, în momentul în care arbitrul Carlos Ramos a anunţat că Patrick Mouratoglou i-a dat sfaturi din tribună, un lucru interzis la turneele de Grand Slam.

„Eu nu trişez pentru a câştiga. Prefer să pierd. Poate nu ştii asta”, a comentat campioana de 36 de ani.

Al doilea moment de nervozitate maximă a venit în setul secund, când Williams şi-a pierdut serviciul imediat după ce reuşise break-ul, care părea că poate duce meciul în decisiv. Atunci, Ramos a decis ca game-ul următor să înceapă de la 15-0 pentru Osaka, după ce Serena şi-a făcut racheta praf.

Cel mai greu moment a avut loc după ce Serena l-a numit „hoţ” pe portughez. Acesta a penalizat-o cu un game pe americancă, scorul devenind 5-3 pentru Osaka. A fost nevoie de intervenţia supervizorilor pentru a o linişti pe Williams.

Williams a adus acuze de sexism la venirea oficialilor: „Sunt mulţi bărbaţi aici care au spus mai multe lucruri şi pentru că sunt bărbaţi nu au păţit nimic. Nu este corect”. Au urmat momente în care Serena a fost surprinsă cu lacrimi în ochi.

Serena Williams nu a scăpat fără pedeapsă, după comportamentul avut în finala de la US Open. Pentru cele trei avertismente primite în duelul cu Naomi Osaka, americanca de 36 de ani a primit o amendă 17.000 de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri