Caută
Close this search box.

Ce spune un parlamentar german despre „statul paralel”: „Suntem foarte îngrijoraţi. Nu ai în fiecare zi peste 400 de răniţi, la o demonstraţie paşnică”

Katja Leikert

Intervenţia jandarmilor în forţă împotriva unor demonstranţi paşnici, modificările aduse legilor Justiţiei, aluziile la nazism ale unor politicieni de la Putere, când discută despre minoritatea germană. Toate sunt lucruri care îngrijorează Germania.

O spune răspicat un parlamentar german. Cât despre statul paralel, sună a teoria conspiraţiei, spune Katja Leikert, vicelider al grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag, într-un dialog cu Magda Crişan.

Magda Crișan, jurnalist Digi24: În urma protestelor din 10 august avem mai multe anchete penale şi sute de plângeri din partea demonstranţilor care au fost agresaţi şi chiar bătuţi de jandarmi. Cum vedeţi intervenţia brutală a jandarmilor împotriva unor demonstranţi paşnici?

Katja Leikert: În Germania, urmărim cu atenţie aceste evoluţii. Suntem şi foarte îngrijoraţi. Nu se întâmplă în fiecare zi să ai peste 400 de răniţi, la o demonstraţie paşnică. Este o situaţie pe care o evaluezi greu din exterior, dar nu este o situaţie obişnuită pentru Europa şi o privim cu îngrijorare.

Magda Crișan: Avem proteste antiguvernamentale din 2017, proteste faţă de un guvern ales cu majoritate. Cum ar trebui să reacţioneze un astfel de guvern la o opoziţie neparlamentară?

Katja Leikert: Această reformă a Justiţiei a scos mulţi oameni în stradă. S-au temut că Justiţia nu va mai fi independentă de politic pe viitor. Iar protejarea statului de drept este esenţială, fundamentală pentru o democraţie. Se pune mereu mare accent pe acest lucru (statul de drept n.r.). Pot să înţeleg că oamenii sunt îngrijoraţi. Este o guvernare aleasă de o majoritate, ţinem mereu cont de acest lucru. Cu toate acestea, într-o democraţie, mişcările de opoziţie şi libertatea de exprimare trebuie respectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri