Caută
Close this search box.

CIADO solicită demiterea conducerii Agenției Naționale Antidrog

CIADO a solicitat Guvernului şi Ministerului de Interne demiterea conducerii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) pentru „grave deficienţe manageriale” şi reorganizarea instituţiei, dar şi adoptarea Planului de Acţiune 2017-2020 prin HG, alocarea a 5% din taxa pe viciu pentru programele de prevenire a consumului de droguri, alcool şi tutun, cuprinderea mediului rural în programele de prevenire.

„În condiţiile în care Guvernul României, Ministerul de Interne nu înţeleg gravitatea consumului de droguri şi nu vor lua măsuri de reorganizare a Agenţiei Naţionale Antidrog, nu vor consolida rolul ong-urilor antidrog conform normativelor internaţionale, am decis să organizăm în luna decembrie ample proteste în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Sibiu, Craiova, Ploieşti, Constanţa, Braşov, prin care să tragem un semnal de alarmă asupra creşterii consumului de droguri în România şi a indiferenţei autorităţilor responsabile. Ministerele responsabile cu Strategia Naţională Antidrog, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale în procent de 90% nu au prevăzute resursele financiare în bugetele proprii, în vederea ducerii la îndeplinire a obligaţiilor prevăzute în Strategia Antidrog. În pofida mesajelor liniştitoare ale Agenţiei Naţionale Antidrog, lucrurile nu stau deloc aşa”, afirmă reprezentanţii CIADO într-o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă şi ministrului de Interne, Carmen Dan.

CIADO afirmă că ultimul raport publicat de ANA în anul 2017 arată o nouă creştere a numărului consumatorilor de droguri, respectiv 200.000 de persoane în ultimii trei ani, număr ce se alătură celorlalţi 600.000 existenţi, „conform declaraţiilor procurorului şef al DIICOT – Daniel Horodniceanu”.

Potrivit CIADO, toate aceste creşteri „au fost posibile”, întrucât Strategiile naţionale antidrog 2005-2012, respectiv 2013-2020 „au fost considerate de către autorităţile responsabile desuete”, iar planurile de acţiune sunt „ca şi inexistente în practică”, deşi sunt stabilite prin HG, cu termene şi acţiuni concrete.

„Rapoartele prezentate de responsabilii cu aplicarea Strategiei şi Planului de Acţiune sunt simple hârtii, fără probatoriu foto şi video sau documente real justificative aşa cum ar fi normal. Planul de Acţiune Antidrog 2017-2020, deşi suntem în luna septembrie 2018, nu a fost adoptat de Guvern, ceea ce pune în imposibilitate aplicarea Strategiei Naţionale Antidrog”, susţine CIADO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri