Caută
Close this search box.

Cine subminează transplantul?

rodica sarmas furnea

Oricât de neavizat ai fi în domeniu, tot ai vedea că Anca Baculea, noua șefă a Agenției Naționale de Transplant, și-a luat o pălărie prea  mare pentru funcția cu pricina. Nici nu a fost bine instalată și sesizează DIICOT că „s-a încercat subminarea agenției”.

Sunt prea veche în zona aceasta ca să nu recunosc exercițiile de imagine de doi bani. Acum se poartă procurorii și cătușele prin spitale și cu cât numele celui devorat este mai cunoscut cu atât ”devoratorii-șefi” sunt mai ovaționați de milioanele de internauți în delir. Cam aici a ajuns lipsa de respect și mai ales de discernământ: executăm mediatic tot ce prindem și apoi observăm că nu mai are cine să ne opereze.

Cu sinceritate vă spun, nu am văzut niciodată coadă, chiar și în domeniul privat, la vreun medic puțin cunoscut, ci tot la un profesor mare, ”corupt”. Păi da, ”coruptul” acela vrem să ne opereze pentru că are experiență, precizie, cazuri complexe în spate. Suntem ipocriți până ajungem la ușa spitalului când uităm de regulile pe care le trâmbițăm și vrem să fim consultați cât mai repede și, desigur, de doctorul cel mai bun. Se alege praful de atâta moralitate, afișată cu violență deseori pe toate rețelele de socializare, când e vorba de interesul tău.

Dar să revin la șefa ANT și prestația ei din iulie încoace. Mă așteptam la mai mult de la un medic din Cluj, de acolo unde fantoma lui Lucan domină încă scandalurile interminabile din transplant. De la traficul de la organe, intervenții preferențiale pe lista de donatori, deturnare de fonduri, toate mizeriile s-au pus pe tapet, în văzul lumii. În loc de măsuri corecte, concrete, transparente, ce avem? O abordare demnă de dosarele X, cu un mister care pare regizat, dublat de sprijinul Sorinei Pintea, ministrul Sănătății, care și-a trimis corpul de control, iar raportul  inspectorilor întârzie de o lună.

Cred că era corect, instituțional, ca ANT să organizeze o conferință de presă, să vorbească deschis despre neregulile găsite, numele implicate și, sigur, să ceară anchetă dacă cei vizați nu erau capabili să schimbe singuri lucrurile din temelii. Nu mă îndoiesc de competența doamnei Baculea, însă sper că nu va face nimic fără a avea lângă ea oameni cu expertiză în transplant care știu să gestioneze o rețea națională de asemenea anvergură.

Dacă preferăm scandalul în locul unui dialog tranșant, eficient, atunci s-a pornit cu stângul și lucrurile se vor prăbuși. Iar pentru sutele de oameni care așteaptă un organ, toate aceste bălbâieli executive înseamnă o execuție la propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri