Caută
Close this search box.

Cutremurul din Indonezia: Zeci de morți în Palu în urma unui tsunami

Aproximativ 50 de victime au fost confirmate după un tsunami puternic declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 7,5, care a lovit vineri un oraș indonezian de coastă, informează BBC.

Valuri de până la 2 m înălțate au lovit Palu pe insula Sulawesi. Un video arată oamenii țipând și fugind în panică și o moschee printre clădirile avariate.

Luna trecuta, o serie de cutremure mortale au lovit insula indoneziana Lombok, cel mai mare pe 5 august, ucigând mai mult de 460 de persoane.

Agenția de dezastre a Indoneziei a declarat că cel puțin 48 de persoane au fost ucise de ultimul cutremur, dar cifra ar putea crește. „Nu am primit încă rapoarte detaliate, deoarece comunicațiile sunt tăiate. Multe cadavre au fost găsite de-a lungul țărmului din cauza tsunami-ului, dar cifrele sunt încă necunoscute”, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenției. Nu este clar dacă morții au venit în timpul cutremurului sau al tsunam-iului rezultat.

Palu găzduiește peste 300.000 de persoane. Operațiunile de salvare au început, dar un ministru a spus că comunicațiile au fost întrerupte și că pista din oraș a fost avariată, deși s-a sperat că elicopterele ar putea încă să fie folosite. Cutremurul a lovit chiar din centrul insulei Sulawesi la o adâncime de 10 km chiar înainte de ora 18:00 (ora 11:00 GMT), au declarat surse geologice americane. A fost emis un avertisment privind tsunami, dar a fost ridicat în decurs de o oră.

Videoclipul dramatic al tsunam-iului care lovește Palu arată valurile înalte care mătură mai multe clădiri și apoi moscheea mare înclinată din oraș, la aproximativ 80 km de epicentrul cutremurului. „Situația este haotică, oamenii aleargă pe străzi și clădirile se prăbușesc. Există o navă aruncată pe țărm”, a declarat Dwikorita Karnawati, șeful agenției meteorologice și geofizice din Indonezia.

Un tsunami din 2004 declanșat de un cutremur de pe insula indoneziană Sumatra a ucis 226.000 de persoane din Oceanul Indian, inclusiv peste 120.000 în Indonezia. Indonezia este predispusă la cutremure, deoarece se află în Cercul de Foc al Pacificului – linia de cutremure frecvente și erupții vulcanice care circulă practic pe întregul Pacific. Mai mult de jumătate din vulcanii activi ai lumii deasupra nivelului mării fac parte din acest cerc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri