Caută
Close this search box.

Elon Musk ajunge la o înțelegere cu Tesla: pierde șefia dar rămâne director executiv

Elon Musk trebuie să părăsească șefia Tesla și să plătească o amendă după ce a ajuns la o înțelegere cu autoritățile de reglementare americane în legătură cu tweet-urile pe care le-a postat despre preluarea firmei private, relatează BBC.

Aceasta urmează deciziei de joi a Comisiei de Valori Mobiliare și de Schimb de a-l da în judecată pe Musk pentru presupusa fraudă a titlurilor de valoare. În cadrul înțelegerii, Musk va rămâne CEO Tesla, dar va trebui să demisioneze în funcția de președinte timp de trei ani. Atât el, cât și Tesla vor trebui să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari.

Ce a spus el în tweeturi?

Afirmația privind frauda se referă la tweet-ul său din august, în care Musk a declarat că intenționează să scoată Tesla de la bursa de valori și să o dețină în proprietate privată. El a scris că a obținut finanțare pentru propunere, care ar evalua Tesla la 420 de dolari pe acțiune. Acțiunile în companie au crescut brusc după anunțul său, dar mai târziu au scăzut din nou. Comisia de Valori Mobiliare și de Schimb a spus că aceste afirmații erau „false și înșelătoare”. „Într-adevăr și de fapt, Musk nu a discutat, cu atât mai puțin confirmat, termenii cheie ai afacerii, inclusiv prețul, cu orice sursă de finanțare potențială”, a spus autoritatea de reglementare.

Musk a răspuns inițial acuzațiilor, spunând că acțiunea a fost „nejustificată” și că a acționat în interesul superior al adevărului, al transparenței și al investitorilor”.

Care este înțelegerea?

În plus față de amenzi, Musk va trebui să respecte și procedurile de comunicare ale companiilor atunci când postează pe Twitter despre firmă. Acum are 45 de zile să-și părăsească rolul de președinte al Teslei.

Comisia de Valori Mobiliare și de Schimb a încercat inițial să interzică lui Musk să lucreze la bordul oricărei societăți cotate la bursă, dar în cadrul afacerii va putea să rămână în continuare ca director executiv al Tesla. Se va numi un nou „președinte independent” pentru companie, care va prezida consiliul companiei.

Obligația Teslei de a separa rolurile de director general și de președinte trebuie să limiteze puterea lui Musk în cadrul companiei. În ciuda acestui fapt, mulți analiști spun că rezultatul este unul bun pentru  Musk, dat fiind că rămâne responsabil de operațiunile de zi cu zi ca CEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri