Caută
Close this search box.

Epavă de 400 de ani descoperită la Cascais, Portugalia

Arheologii au descoperit o epavă naufragiată de 400 de ani în largul coastei Portugaliei, ceea ce un specialist a numit-o „descoperirea deceniului”, informează BBC.

Condimente, ceramică și tunuri gravate cu stema Portugaliei se află în jurul epavei, găsite lângă Cascais, aproape de capitala Lisabonei. Echipa crede că nava se întorcea din India când s-a scufundat cândva între 1575 și 1625. Aceasta a fost perioada de apogeu a comerțului de condimente a Portugaliei cu Asia.

Situată la o distanță de 12 metri de suprafață, directorul de proiect Jorge Freire a declarat agenției de știri Reuters că epava a fost foarte bine conservată. „Din perspectiva patrimoniului, aceasta este descoperirea deceniului”, a spus el, numindu-l „cel mai important moment din toate timpurile” pentru țară.

Porțelanul chinezesc de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea a fost, de asemenea, în epavă, precum și piesele de artilerie din bronz și scoici – o monedă folosită în comerțul cu sclavi.

Consiliul municipal Cascais a declarat că nava a fost găsită la începutul lunii septembrie, în timpul drenajului râului Tagus, care trece prin orașul stațiune spre Lisabona. Primarul Carlos Carreiras a declarat pentru ziarul „The Guardian” că este o „descoperire extraordinară” care va consolida „identitatea colectivă și valorile comune”.

Descoperirea face parte dintr-un proiect arheologic de 10 ani, susținut de orașul Cascais, guvernul portughez și marina, și Universitatea Nova din Lisabona. Ministrul Culturii, Luis Mendes, a declarat că gura râului Tagus a fost considerată un „hotspot” pentru epave. „Această descoperire a venit să o dovedească”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri