Caută
Close this search box.

Firea o acuză pe Carmen Dan: Ordinul prefectului nu arăta că trebuia să se intervină cu gaze ori cu tunuri cu apă

Gabriela Firea, primarul Capitalei, o apără pe Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, şi o acuză pe Carmen Dan, ministrul de Interne.

Firea afirmă că, la 10 august, ordinul de evacuare al Pieţii Victoriei nu conținea detalii cu privire la modalitatea de intervenție, însă prefectul Speranța Cliseru a fost indicată drept responsabilă tocmai pentru a se ajunge la Firea.

„Când am vrut să facem târgul de Crăciun în Piața Victoriei, am fost lăsată singură, protestatarii de profesie au demontat scena. A fost un strigăt de alarmă, dar probabil că unii colegi au crezut că ei nu vor fi vizați.

S-a întâmplat pe 10 august. I-am reproșat doamnei ministru (Carmen Dan – n.n.) că prin strategia de comunicare a vrut să transfere răspunderea pentru tot ce urma să se întâmple pe umerii prefectului. Deodată, prefectul, care doar contrasemnează un ordin întocmit de militari, apare ca personaj principal un prefect.

În noaptea aceea s-a menționat în presă numele prefectului, a doua zi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus că prefectul a dat ordinul de intervenție, urmărind probabil reacțiile și presa internațională și văzând că interventța e considerată mai agresivă. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a arătat către prefect, presa spunând că a lucrat cu primarul general. Așa am ajuns vinovat de serviciu că eu am pus la cale intervenția, pentru că omul care a dat ordinul e prefectul Capitalei, cel care a lucrat cu mine”, a declarat Gabriela Firea, la România TV, conform HotNews.

„Nu se scrie cum se intervine”

Firea a precizat că ordinul semnat de prefect nu conține detalii cu privire la modalitatea de intervenție.

„Știu cum arată un astfel de document. Sub nicio formă într-un ordin de evacuare nu se scriu elemente de luptă, sunt transmise doar între militari. Prefectul este un civil, iar ordinul conține situația: câte persoane sunt, câte sunt agresive, dacă sunt în pericol forțele de ordine, dacă se încearcă intrarea într-o instituție publică, se decide evacuarea și forțele care intervin. Nu se scrie cum se intervine, că e cu tunuri cu apă. S-a lăsat doar că prefectul, care a lucrat cu primarul general a lăsat să se dea cu gaze lacrimogene. Ancheta va dovedi cele spuse de mine”, a mai spus Firea.

„Nimeni nu e de neînlocuit”

„(…) I-am mai reproşat doamnei ministru (Carmen Dan – n.n.) faptul că nu a avut grijă de oameni, nici de oamenii din Bucureşti sau din alte zone şi care nu erau violenţi şi au avut de suferit, dar nici de oamenii săi. Pentru că vreau să vă spun că jandarmii au dormit o noapte pe jos, fără saltele, fără paturi, îmbrăcaţi, ca nişte vite. Primăria Capitalei s-a îngrijit ca în următoare noapte jandarmii să fie cazaţi în nişte cămine, cu paturi, cu saltele, să aibă duşuri, să aibă toalete, să aibă mâncare – nu au avut nici mâncare, deşi veneau de la drum -, să aibă apă„, a declarat Gabriela Firea, la România TV, conform News.ro.

Firea a atras atenţia că nu este normal ca aceste lucruri să fie trecute cu vederea, iar greşelile trebuie să fie asumate.

„Nu mi se pare normal ca aceste lucruri să fie trecute cu vederea. Dacă un coleg de-al nostru a greşit, trebuie să recunoaştem noi, ca echipă, această greşeală, că nimeni nu e de neînlocuit. Este deja al doilea mare scandal cu doamna ministru, după ce domnul premier Tudose a plecat tot din cauza domniei sale, acum este al doilea mare scandal în care domnia sa iese învingătoare pe greşeli evidente, iar noi toţi ceilalţi suntem paria„, a mai spus Firea.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD de sâmbătă de la Neptun, Gabriela Firea i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuză că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx, dar a fost respinsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri