Caută
Close this search box.

Firea: Prefectul nu putea avea acces la informaţiile din jurnalul de luptă, pentru că nu are certificat ORNISS.

firea

Primarul general, Gabriela Firea, a precizat marţi seara că informaţii precum momentul sau tipul intervenţiei de la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august nu au fost cuprinse în ordinul prefectului, ci în „jurnalul de luptă”, document la care prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, nu a avut acces, deoarece nu deţine un certificat ORNISS.

„Prin omisiune sau printr-o strategie de comunicare foarte abil întocmită s-a lăsat să se înţeleagă faptul că şi momentul intervenţiei, felul intervenţiei – cu tunuri de apă care s-au stricat, cu gaze lacrimogene, care au fost date şi în piaţă, şi pe bulevardele adiacente – acestea au fost puse tot pe seama ordinului prefectului, lucru care nu este adevărat, pentru că acelea sunt cuprinse doar în jurnalul de luptă, aspecte la care au avut acces doar militarii şi doar cei care, în primul rând, au certificat ORNISS.

Prefectul oricum este nou în poziţie, la momentul mitingului avea trei săptămâni de la numirea de către Guvernul României, nu erau încă gata verificările, avizele pentru a obţine certificat ORNISS, deci cu atât mai mult nu ar fi putut avea acces la acele informaţii secret de serviciu.

Dar vina s-a încercat să se dea pe prefect, fosta mea colegă de la primărie, pentru ca eu să decontez politic, pentru că dacă doamna Dan ar fi fost vinovată de modul cum a condus şi a comunicat pe această operaţiune, decontul politic ar fi fost al domnului Dragnea”, a declarat Firea, pentru TVR.

Ea a adăugat că i-a transmis lui Liviu Dragnea faptul că nu este normal ca ministrul de Interne şi purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei să dea vina pe prefect pentru semnarea ordinului de intervenţie.

„Domnului Dragnea i-am transmis că nu este normal ca doamna ministru de Interne şi purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei – dacă totul a fost legal şi regulamentar ca acţiune în Piaţa Victoriei – de ce au simţit toţi nevoia, în premieră naţională, să dea vina pe prefect, să amintească faptul că prefectul este cel care a semnat ordinul de intervenţie a jandarmilor, în mod injust? Deoarece prefectul este un civil, nu doar în Bucureşti, ci în întreaga ţară.

Toţi prefecţii din judeţe sunt civili, nu sunt militari, nu au acces la informaţii secrete, cu caracter militar, nu pot să întocmească ordine de luptă şi prin urmare nu poate nici ministrul, nici purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei să arate opiniei publice situaţia în care prefectul se face vinovat de anumite abuzuri semnalate de presă şi de opinia publică”, a spus Firea.

Gabriela Firea a mai menţionat că ministrul Carmen Dan s-a aflat în dialog permanent cu şefii jandarmilor care erau la obiectivul din Piaţa Victoriei.

„(Carmen Dan, n.r.) nu avea cum să nu coordoneze tot ceea ce s-a întâmplat pe 10 august, pentru că s-a aflat în clădirea ministerului. Era în concediu. A anunţat public, după ce s-a aflat în presă, că se afla în clădirea ministerului. A discutat cu persoanele implicate direct în centrul de comandă, în coordonarea operaţiunii, deci nu poate afirma că se afla în concediu şi era într-o staţiune balneoclimaterică. S-a aflat în minister şi, cu dovezi, s-a aflat în dialog permanent cu şefii celor care erau la obiectivul din Piaţa Victoriei, cu coordonatorii lor, secretari de stat”, a spus Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri