Caută
Close this search box.

Grecia revendică restituirea artefactelor de la British Museum

Ministrul elen al Culturii, Lydia Koniordou, profita de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeana pentru a solicita din nou restituirea comorilor din marmura grecești, expuse la British Museum.

Simbolic, aceasta restituire ar pune capăt deceniilor de revendicări, potrivit Le Figaro. De peste 30 de ani Statul grec revendică oficial reântoarcerea la Atena a artefactelor din Partenonul Atenei. Păstrate la prestigiosul British Museum, aceste piese au devenit pentru greci sacre.

Astfel, Lydia Koniordou, ministrul grec al Culturii, i-a scris lui Jeremy Wright, omologul englez. Ea invita Guvernul britanic sa redeschida discutiile in ceea ce priveste restituirea. Cerinta vine ca urmare a iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana. Brexit este si o afacere. Grecia nu mai are nevoie sa treaca pe la Bruxelles pentru a-si exprima solicitarile.

Aceste „sculpturi din marmura ale lui Elgin”, ansamblu de mari sculpturi provenind din Partenon, desenate de Fidias in secolul al V-lea, î.Hr, au fost mutate în 1801 de Lordul Thomas Elgin – ambasador britanic la Costantinopol – la Londra pe când Grecia era sub dominație otomana. Europenii sunt fascinați de moștenirea antica a elenilor.

De atunci, frizele au devenit bijuteriile British Museum și turiștii vin cu miile sa le admire. In Grecia, subiectul este foarte sensibil. Cuvântul „furt” este adus adesea în discuție pentru a caracteriza actul Lordului Elgin. Și întoarcerea legendarelor sculpturi la Atena ar însemna pentru multi începutul unei emancipări culturale nespus de dorite.

În anii 1980, Guvernul elen solicita deja transferul comorilor ateniene. În 2000, grecii au mai făcut o concesie: nu au mai cerut dreptul de proprietate asupra sculpturilor, ci doar restituirea lor. Giorgos Papandreou, fost prim-ministru, chiar a propus britanicilor trimiterea de piese inedite in compensație. Insa, in zadar. In 2015, grecii au fost iar refuzați, în ciuda susținerii UNESCO.

Chestiunea sculpturilor grecesti din marmura este un subiect teribil de discordie in Anglia. „Sculpturile provenite din Partenon sunt proprietatea legala a British Museum. Vizitatorii le pot admira fara sa fie nevoiti sa plateasca, si vin din lumea intreaga”, a transmis institutia prin purtatorul de cuvant.

Însă Comitetul britanic pentru restituirea sculpturilor din Partenon (BCRPM) este de alta părere. Potrivit acestuia, documentele de achiziție nu mai sunt chiar valabile: sculpturile nu au ce sa caute la Londra. Grupul a fost sustinut in ultimii ani de Sean Connery, George Clooney, Vladimir Putin si Judi Dench. Actorul irlandez Liam Neeson a spus: „Englezii trebuie sa readuca artefactele in locul de unde le-au luat”.

Pentru avocații Guvernului lui Alexis Tsipras, Amal Clooney si Geoffrey Robertson, daca Grecia vrea înapoierea pieselor, va trebui sa facă presiuni diplomatice și sa renunțe la orice procedura juridica.

Ocazia este oferita de Brexit. Theresa May are mare nevoie de aliati in Europa. Ca membra a Consiliului European, Grecia poate deveni un sprijin deloc de neglijat pentru britanici. Prezenti in Parlamentul European, deputatii greci sunt la fel de necesari pentru a semna orice acord de retragere a Regatului Unit din UE.

Britanicii se tem ca, odată ce vor fi restituite piesele statului grec, solicitările privind alte restituiri se vor înmulți. British Museum deține numeroase piese de patrimoniu, luate din fostele colonii, pentru care exista cereri de restituire.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri