Caută
Close this search box.

Încheierea unui tratat de pace între Rusia și Japonia? Disputa asupra Insulelor Kurile revine pe masa negocierilor

Primul ministru japonez, Shinzo Abe, a menținut vineri poziția Japoniei conform căreia problema unor insule confiscate de trupele ruse în ultimele zile ale celui De-al Doilea Război Mondial trebuie soluționată înainte ca un tratat de pace să poată fi semnat pentru a încheia oficial ostilitățile între cele două țări, informează Reuters.

Putin l-a prins pe Abe cu garda jos când a spus miercuri la un forum regional din Vladivostok că cele două țări ar trebui să semneze un tratat de pace până la sfârșitul acestui an – fără condiții prealabile. „Trebuie să citim semnalele din diferite comentarii pe care le-a făcut președintele Putin. Este adevărat că el a propus să lucreze în mod corespunzător cu privire la un tratat de pace. Bineînțeles, poziția Japoniei este de a rezolva disputa teritorială și apoi de a încheia un tratat de pace”, a declarat Abe în cadrul unei dezbateri televizate cu rivalul său pentru alegerile de conducere ale partidului de guvernământ din 20 septembrie. „Am spus acest lucru înainte și după comentariul (președintelui Putin), iar președintele Putin a dat un răspuns. Dar nu pot vorbi despre asta pentru că suntem în mijlocul negocierilor … Pot să spun că o reuniune la nivel înalt în noiembrie sau decembrie va fi una importantă”, a adăugat Abe.

Cei doi lideri au șanse să se întâlnească la unul sau la ambele summit-uri regionale la sfârșitul acestui an. Atât Moscova cât și Tokyo susțin suveranitatea asupra insulelor, cunoscute în Rusia ca Insulele Kurile și în Japonia ca Teritoriile de Nord. Abe a făcut rezolvarea acestei dispute drept un element cheie al platformei sale politice. Experții au declarat, totuși, că sugestia lui Putin ar fi grea pentru Japonia, deoarece în realitate aceasta înseamnă abandonarea pretențiilor sale față de insulele controlate de ruși.

Este discutabil dacă Putin dorea cu adevărat să rezolve această problemă, a declarat James Brown, profesor de științe politice la Temple University din Japonia. „Din moment ce guvernul japonez nu poate accepta propunerea fără a renunța la pretenția sa … nu are altă soluție decât să o respingă”, a scris Brown într-o coloană din „Japan Times”. „Aceasta face ca Japonia să pară un obstacol în calea unui tratat de pace”.

Abe a declarat că o înțelegere va debloca comerțul și investițiile companiilor japoneze în Rusia, care este izolată de investițiile occidentale din cauza sancțiunilor. Pentru Putin, care se aruncă în fruntea intereselor naționale ale Rusiei, renunțarea la insule ar risca o reacție politică internă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri