Caută
Close this search box.

Juncker va chema UE să se extindă ca putere mondială pe fondul retragerii SUA

jean claude juncker

Uniunea Europeană ar trebui să-și extindă puterea potențială ca putere mondială, în condițiile în care Statele Unite ale Americii, sub președintele Donald Trump, se retrag din angajamentul internațional, se așteaptă să spună miercuri într-un discurs președintele Comiesiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează Reuters.

Un oficial al UE familiarizat cu statutul anual al președintelui Comisiei Europene adresat Parlamentului European de la Strasbourg a declarat că o temă-cheie ar fi „suveranitatea” sau capacitatea colectivă a Europei de a modela politica mondială. „Juncker dorește ca UE să pătrundă mai sus, nu și sub ponderea sa”,  a spus oficialul.

Cu UE încă rănită de retragerea iminentă a Marii Britanii, creșterea naționalismului și disputa asupra imigrației și a valorilor democratice cu liderii din est, cum ar fi Viktor Orban din Ungaria, Juncker va insista că blocul este mai unit decât pare și poate folosi acest atu pentru a modela lumea pentru gusturile sale.

Începând cu ultimul an de mandat, care va face ca europenii să aleagă un nou legislativ european în mai, veteranul premier al Luxemburgului ar putea să facă referire la oferta sa de succes de a vorbi despre Trump dintr-un război tarifar imediat și să sublinieze un interes nou din partea Chinei care lucrează cu Bruxelles pentru a menține liberul comerț mondial. Atrăgând întrebări în multe țări despre rolul Washington-ului ca lider economic mondial, Juncker ar putea, de asemenea, să spună că euro ar trebui să fie mai bine promovat ca monedă mondială, întrebând de ce importurile de energie ale UE, de exemplu, sunt în mare parte stabilite în dolari atunci când aproape nici unul nu vine din Statele Unite. El va cere finalizarea completă a unui pact de comerț al UE cu Japonia până în luna mai, una dintre numeroasele acorduri care consolidează UE în centrul unei rețele de acorduri globale privind standardele, deoarece Trump a transformat Washington-ul în obligații multilaterale. Iar o viitoare zonă de liber schimb UE-Africa ar putea chiar să se menționeze.

Africa ar trebui să fie sprijinită în schimbul comerțului și al investițiilor, decât să se bazeze pe ajutoare, declară Juncker, propunând, de asemenea, să acopere apărarea Europei împotriva africanilor săraci care se îndreaptă spre nord. El dorește să creeze o graniță europeană de frontieră și o gardă de coastă cu o capacitate totală de 10.000 de oameni pentru a împiedica migranții a căror sosire a alimentat naționalismul anti-UE.

Îngrijorările cu privire la cât de multe partide ostile din interiorul și în afara Uniunii Europene ar putea încerca să manipuleze alegerile din UE se află, de asemenea, în spatele propunerii de a aplica amenzi politicienilor prinși a fi înșelați de regulile de protecție a datelor și de a consolida supravegherea campaniei electorale.

Proiectele legislative ale lui Juncker vor fi examinate în Parlament și în statele membre, unele dintre ele fiind preocupate de un plan de a-și retrage dreptul de veto în anumite domenii ale politicii externe, în încercarea de a oferi UE posibilitatea de a fi actor mai atent în diplomația globală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri