Caută
Close this search box.

Liderul nord-coreean vrea un nou summit Trump-Kim pentru a accelera procesul de denuclearizare

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, dorește un al doilea summit cu președintele american, Donald Trump, și să grăbească în acest fel denuclearizarea, dar un obiectiv cheie este declararea sfârșitului Războiului Coreean, desfășurat între 1950-1953, a declarat joi președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, informează Reuters.

Moon Jae-in și Kim Jong-un au petrecut cea mai mare parte a summit-ului de trei zile discutând despre cum să rupă un impas și să reînceapă discuțiile nucleare dintre Phenian și Washington, care sunt în contradicție cu ceea ce ar trebui să fie primul, denuclearizarea sau încheierea războiului.

Kim, care a propus recent un alt summit cu Trump, după discuțiile lor din iunie fără precedent din Singapore, a declarat că Nordul este dispus să „distrugă definitiv” instalațiile principale de rachete în prezența unor experți externi și a complexului nuclear principal Yongbyon, dacă și Statele Unite vor întreprinde acțiuni corespunzătoare. Declarația comună a summit-ului stipulează angajamentul său față de o „demontare verificabilă, ireversibilă” a programelor nucleare și încheierea războiului ar fi un prim pas reciproc în SUA, a spus Moon.

„Președintele Kim și-a exprimat dorința că vrea să finalizeze rapid procesul de denuclearizare și să se concentreze asupra dezvoltării economice”, a declarat Moon într-o conferință de presă la Seul, la scurt timp după ce s-a întors de la summit-ul cu Kim din Phenian. „El a sperat că un al doilea summit cu Trump va avea loc în viitorul apropiat, pentru a accelera rapid procesul de denuclearizare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri