Caută
Close this search box.

Liftul spațial va înlocui navetele!

Lansările rachetelor sunt dificile, pe alocuri riscante, scumpe, necesită mult combustibil și poluează. Curând ar putea fi însă de domeniul trecutului. Japonezii urmează să testeze, în câteva zile, un prototip de lift spațial.
Omenirea visează la un lift spațial de peste 100 de ani, primul care a venit cu aceasta idee fiind cercetătorul rus Konstantin Tsiolkovsky. Până acum, însă, ideea părea de domeniul SF. Iată ca niponii se încumetă să o încerce la modul concret, arată Science Alert.

Inginerii japonezi vor testa un prototip de lift spațial în miniatură. O echipa de la Facultatea de Inginerie, Universitatea din Shizuoka, va trimite un astfel de lift pe orbita Pământului. Liftul va consta în doi sateliți cubici, cu latura de 10 centimetri, conectați de un cablu de otel de 10 metri.

O cutie motorizată va călători înainte și înapoi, de-a lungul cablului, intre cei doi sateliți, iar camerele cu care sunt dotați sateliții vor monitoriza totul.

„Va fi primul experiment din lume care va testa mișcarea liftului în spațiu”, a declarat un purtător de cuvânt al universității, pentru AFP.

Deși ideea unui lift spațial e veche, nu a fost până acum pusă în practica pentru că nu s-a găsit un material potrivit pentru așa ceva. Acesta ar trebui să fie suficient de ușor încât să nu se prăbușească din cauza propriei greutăți, dar îndeajuns de robust încât să reziste tensiunii induse de forța centrifugă, forțele gravitaționale ale Pământului, Lunii și Soarelui, dar și condițiilor atmosferice ale Pământului, așa cum sunt vânturile puternice.

Se speră ca în următorii 30 de ani să fie descoperit un astfel de material. De altfel, compania de construcții Obayashi Corp., care colaborează cu Universitatea Shizuoka, a anunțat că speră să pună în funcțiune un lift spațial până în 2050. Acesta ar urma să includă o stație spațială geostaționară, la o altitudine de 35.000 de kilometri, cu legatură către Oceanul Pacific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri