Caută
Close this search box.

May cere UE „bunăvoință și hotărâre” pentru a evita un Brexit dezordonat

Primul ministru, Theresa May, a declarat că Marea Britanie și Uniunea Europeană se apropie de o înțelegere privind „divorțul”, dar a cerut blocului să arate „bunăvoință și hotărâre” pentru a evita un Brexit dezordonat și pentru a asigura un parteneriat apropiat în viitor, informează Reuters.

Chiar înainte de un summit informal al UE în Austria, May nu a arătat nici un semn de a se abține de la planul său Brexit, ridicând critici acasă și la Bruxelles în legătură cu propunerile sale de comerț după ce Marea Britanie va părăsi blocul, cea mai mare schimbare de politică externă pentru țară în aproape o jumătate de secol.

UE i-a numit planul Chequers, numit după reședința de țară a lui May, unde o înțelegere a fost încheiată cu miniștrii la începutul acestui an, un punct bun de plecare, dar a provocat împotriviri pentru un viitor aranjament vamal și Irlanda de Nord. Cu puțin peste șase luni înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, timpul este presant și mai este dornic să obțină un fel de tranzacție înainte de sfârșitul anului și să ușureze preocupările legate de o ieșire dezordonată, care ar putea duce la o încetinire a economiei.

O sursă de la Downing Street a spus că își va repeta mesajul la o întâlnire a liderilor UE de la Salzburg, miercuri și joi, că Marea Britanie propune „un aranjament echitabil care va funcționa atât pentru economia UE, cât și pentru Marea Britanie”. Și-a presărat mesajul acasă într-un articol scris în cotidianul „Die Welt” din Germania pentru publicare miercuri. „Suntem aproape de a obține retragerea ordonată, care este o bază esențială pentru construirea unui parteneriat apropiat viitor”, a scris May. „Pentru a ajunge la o concluzie de succes, așa cum Marea Britanie și-a dezvoltat poziția, UE va trebui să facă același lucru”. „Cu bunăvoință și hotărâre pe ambele părți, putem evita o ieșire dezordonată și găsim noi modalități de a lucra împreună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri