Caută
Close this search box.

One Summit Planet: Încercări de a „reînvia” acordul de la Paris

macron

Liderii lumi s-au întâlnit miercuri la New York, la invitația lui Emmanuel Macron, pentru un summit privind clima pentru a face bilanțul promisiunilor și a încerca să reînvie acordul de la Paris din 2015, confruntându-se cu pasivitatea multor state, relatează AFP.

„Noi nu suntem aici nu doar pentru a vorbi, ci pentru a ne asuma responsabilități“, a declarat Emmanuel Macron pentru a doua ediție a „One Summit Planet“, ce a avut loc la Plaza Hotel din New York, în același timp cu Adunarea Generală a ONU. „Trebuie să realocăm o treime din finanțarea globală pentru noi acțiuni climatice”, a adăugat președintele francez, care a vorbit numai în limba engleză.

Începând cu anul trecut au avut loc numeroase angajamente, acțiuni și summit-uri – reuniunile ONU la Bonn în luna mai și Bangkok în septembrie, summit-ul non-statal din San Francisco acum două săptămâni. Dar diferența dintre obiectivul Pactului climatic în 2015 și angajamentele din 180 de țări care au ratificat să controleze de fapt, emisiile de gaze cu efect de seră, rămâne deschisă. „Sper că vom închide decalajul cu aceste anunțuri și în lunile următoare”, a declarat șeful statului francez, care, miercuri, a primit premiul ONU pentru „campion al Pământului”, împreună cu alți cinci destinatari, inclusiv prim-ministrul indian Narendra Modi.

Următorul summit de negocieri ONU, COP24, va avea loc în decembrie în Polonia. Întâlnirile pregătitoare s-au încheiat în impas. „Nu avem nici o certitudine că acest lucru va fi un succes, poate chiar imposibil”, a declarat Patricia Espinosa, Ofițer pentru Climă al ONU.

Treizeci de lideri și miniștri, mai puțin decât în ​​prima ediție, au răspuns prezent (Spania, Norvegia, Mexic, China …), în plus față de mai mulți șefi de multinaționale și președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, co-organizator. Cele mai vulnerabile țări cu apele în creștere au fost bine reprezentate. „Timpul nu este prietenul nostru”, a declarat premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, care a venit cu copilul ei de trei luni. „Nici unul dintre noi nu ar trebui să poată renunța la a acționa”.

Mobilizare

În cursul zilei, s-au anunțat miliarde de noi acțiuni pentru a „decarboniza” economia mondială, pentru a ajuta țările vulnerabile să lupte cu cele mai grave și pentru a finanța tranziția ecologică a țărilor în curs de dezvoltare, în special în Asia și în Africa.

Un club de 23 de bănci de dezvoltare a anunțat că va dedica acum un sfert din împrumuturi pentru proiecte climatice, sau 200 de miliarde de dolari. Uniunea Europeană dorește să aloce un sfert din bugetul său 2021-2027 obiectivelor climatice și va cheltui 44 miliarde de euro în Africa, aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru aproximativ 200 de orașe din întreaga lume. Dar aceste angajamente, indiferent de modul în care se specifică, doar o parte din efortul necesar pentru a limita creșterea temperaturii globale la 2 ° C în comparație cu 1880. Pământul este deja mai cald cu un grad și ajunge la + 3 ° C. Un grad pare puțin, dar suficient pentru a topi o parte monumentală a gheții polilor și pentru a ridica nivelul oceanelor cu câțiva metri.

Emmanuel Macron însuși a cerut vigilență pentru a preveni 100 de miliarde de dolari pe an pe care ONU dorește să le ridice din țările bogate până în 2020 pentru a ajuta țările vulnerabile. Dar începând cu Parisul, Greenpeace a acuzat președintele francez de „paradă”, în timp ce emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în Franța în 2017, în special din cauza transportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri