Caută
Close this search box.

Opoziția laburistă pregătită să voteze împotriva înțelegerii Brexit a Theresei May

Principalul partid de opoziție al Marii Britanii se pregătește să voteze împotriva oricărei înțelegeri a premierului May cu UE, deoarece este puțin probabil ca acesta să se intersecteze cu obiectivele laburiștilor, spune purtătorul lor de cuvânt pentru Brexit, Keir Starmer, citat de Reuters.

Cu șase luni înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, mai trebuie încă să ajungă la o înțelegere cu Bruxelles-ul privind condițiile divorțului, iar planul său pentru viitoarele legături comerciale a fost respins de UE și de mulți parlamentari din partidul său.

Laburiștii au enumerat șase teste pe care le-ar aplica oricărei înțelegeri Brexit, inclusiv dacă ar asigura o relație viitoare puternică cu UE și ar oferi aceleași beneficii pe care Marea Britanie le are ca membru actual al pieței unice și uniunii vamale a blocului. „Dacă Theresa May aduce înapoi o afacere care nu trece testele noastre – și acest lucru pare mult mai probabil – Laburiștii vor vota împotriva acestui lucru. Nu „dacă”, nu „sau”, Starmer va spune într-un discurs la conferința anuală a partidului, în conformitate cu extrasele în avans. „Și dacă prim-ministrul crede că vom trece printr-o afacere vagă, cerându-ne să mergem orbi în necunoscut, se poate gândi din nou … Vom respinge un Brexit orb”.

Starmer va spune că guvernul conservator nu are un plan credibil pentru Brexit și că nu există majoritate în parlament pentru propunerile așa-numitului plan Chequers a lui May, care prevede legături strânse cu UE în comerțul cu bunuri. Laburiștii ar putea juca un rol decisiv în privința aprobării oricărei înțelegeri Brexit de către parlament. May are o majoritate de lucru de doar 13 în parlamentul de 650 de locuri, iar un fost ministru a declarat în această lună că 80 de parlamentarii proprii sunt pregătiți să voteze împotriva unei înțelegeri Brexit bazată pe propunerile Chequers.

Conferința laburistă va vota mai târziu marți cu privire la menținerea unui al doilea referendum Brexit ca opțiune dacă May nu reușește să aprobe planul său Brexit în parlament, exercitând presiuni asupra unui prim-ministru care se luptă. „Laburiștii par a fi hotărâți să ne aducă pe toți înapoi la cel de-al doilea, respingând o afacere din mână, încercând apoi să amânăm Brexit și să reluăm referendumul”, a declarat ministrul adjunct al Brexit, Robin Walker, într-o declarație. „Laburiștii au promis să respecte rezultatul referendumului, dar doar joacă jocuri politice și încearcă să-l zădărnicească”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri