Caută
Close this search box.

Partidul cotat cu prima șansă în alegerile din Quebec vrea expulzarea imigranților

Un partid de centru-dreapta din provincia canadiană Quebec, cotat cu șanse mari la câștigarea alegerilor provinciale ce vor avea loc luni, 1 octombrie, promite să reducă imigrația cu 20% și să expulzeze toți imigranții care nu vor reuși să promoveze “testul valorilor” și un examen de limba franceză. Sondajele de opinie arată că Coalition Avenir Quebec (CAQ), formațiunea condusă de omul de afaceri Francois Legault, este foarte aproape să-i înlăture de la guvernare pe liberalii care s-au aflat aproape continuu la putere în provincia canadiană în ultimii 15 ani.

Problema imigrației este unul dintre subiectele majore ale alegerilor de luni din Quebec, după ce, în ultimele 18 luni, provincia a fost martora unui influx de imigranți ilegali. Începând din ianuarie 2017, zeci de mii de persoane au traversat ilegal graniţa dintre Statele Unite şi Canada, cele mai multe dintre ele în Quebec, pentru a solicita apoi statut de refugiat pe teritoriul canadian. Sistemul de imigraţie national și cel din Quebec sunt sufocate de cererile celor fugiți din America din calea politicilor restrictive de imigrație ale Administrației Trump.

Influxul de imigranţi ilegali, ce dădea la un moment dat semne că este în declin, nu pare să se oprească foarte curând, în ciuda apelurilor repetate făcute de oficiali canadieni, îngrijoraţi nu doar de dificultăţile financiare, administrative şi logistice cu care se confruntă, ci şi cu o opinie publică tot mai critică faţă de azilanţi. În ultima perioadă, guvernul canadian și-a înteţit tonul față de solicitanții de azil, avertizând că trecerea ilegală a frontierei nu este un “bilet gratuit” pentru stabilirea în Canada. În acest context, nu este de mirare că problema imigrației a devenit o temă centrală în alegerile din Quebec, o provincie unde există și un număr relativ mare de români.

Conform unui sondaj Ipsos, CAQ urmează să câștige circa 30% din voturile alegătorilor din provincia majoritar francofonă canadiană. Același număr de voturi îl va obține și Partidul Liberal din Quebec, condus de actualul premier Philippe Couillard, lucru care va duce, cel mai probabil, la realizarea unui guvern minoritar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri