Caută
Close this search box.

Pesta de partid

Ziua nu te puteai apropia de dânsul, din pricina aurei strălucitoare, care, dacă nu erai decât un pârlit de cetățean, îţi pârlea și hainele de pe tine. Aura demnitarului.

Peste zi, era un titan al Camerei, un monstru sacru, un colos al politicii. Când deschidea gura şi pronunţa o silabă, cohorte de dușmani ai statului de drept făceau atac de cord. Când o căsca mai larg, pentru un discurs electoral, scădea viteza de rotaţie a Pământului, iar opozanții mai ușurei erau zvârliți de inerţie, de la Vest spre Est. De aceea, poate aţi văzut în campanie grupuri de persoane trecând în zbor. Geniul politic își dăduse iarăşi drumul.

Noaptea însă era un porc. Să mă scuze porcii, animale cărora, după ce că traversează vremuri grele, li se mai și pun niște metehne omeneşti în spinare. Dar tradiţia nu-mi dă voie să-l numesc altfel.

Noaptea se relaxa chefuind cu frații de partid. Beau şi se îmbătau, după cât trudiseră peste zi pentru binele nației și-al lor personal, că doar nația îi cuprinde și pe dânșii. Un vechi proverb danez spune: „omul beat este miel, porc, maimuţă sau leu”. Aplicat patrioților despre care vorbim, proverbul cu pricina ar suna astfel: „omul beat este porc, porc, porc şi porc”.

Procentul de alcool din sângele fostului demnitar, actualmente porc, n-are importanţă. Înotând însă pe talazurile de uischi, vieţuitoarea emană cantităţi uriaşe de zoaie, care murdăresc tot, pentru totdeauna. Politrucii mai mici decât el, cel diurn, la dezavantajul că sunt mici prezintă avantajul că rămân politruci mici şi noaptea. Mititeii nu pot înota decât în zoaiele altora. El însă se descurcă la fel de bine şi în propriile zoaie. Bras, craul, fluture…

„Excelență, ce porc sunteți!” îl abordau apropiații din camarilă, în zori, când făcea tranziţia înapoi, spre starea de demnitar, ca să-i accelereze metamorfoza.

Odată însă, ca recunoaştere a meritelor sale, partidul l-a trimis peste oceane, ca reprezentant la un congres, într-o mare ţară. Nenorocirea s-a numit „fus orar”. Când la noi era noapte, la ei era ziuă şi invers. A plecat de-aici porc, a ajuns acolo tot porc şi, ghinion, când s-a întors în ţară era tot noapte, adică a mai rămas douăsprezece ore porc.

Şocul i-a fost fatal. Nu-şi mai revine la starea de înalt funcționar. Singura lui șansă, și se pare că asta începe să meargă, este să devină el însuși un focar de împorcire, astfel încât după o vreme să nu-i mai poți deosebi pe unii de alții..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri