Caută
Close this search box.

Președintele Republicii Moldova, suspendat din funcție a patra oară

Magistrații de la Curtea Constituțională au decis, luni, suspendarea lui Igor Dodon din funcția de președinte, după ce acesta a a refuzat să semneze decretul de desemnare a unor noi miniștri la Ministerul Agriculturii, respectiv la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, relatează Unimedia.
Igor Dodon a semnat decretele cu privire la demiterea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, și a ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ce Partidul Democrat a anunțat remanieri la Guvern.
Șeful statului trebuie să semneze decretul de numire în funcția de ministru al Agriculturii pe Nicolae Ciubuc și în funcție de ministră a Sănătății pe Silvia Radu.
Igor Dodon a refuzat însă să semneze decretul de desemnare a noilor miniștri.
Premierul Pavel Filip a calificat refuzul președintelui de a semna decretul ca „o nouă încălcare a Constituției, refuzul este argumentat ridicol și populist”.
De asemenea, un grup de deputați din Partidul Democrat au făcut o sesizare la Curtea Constituțională în care solicită suspendarea președintelui Igor Dodon. Aceștia solicită examinarea solicitării în „regim de urgență”.
Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat, şeful statului este obligat să semneze decretele.
Anterior, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor şapte noi membri ai guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri