Caută
Close this search box.

Războiul din Siria: Turcia trimite întăriri către Idlib

Întăriri ale armatei turcești au sosit marți în provincia siriană Idlib (nord-vest), la o săptămână după un acord ruso-turc pentru crearea unei „zone demilitarizate“ în ultimul bastion al insurgenților într-o țară cuprinsă de război, potrivit unui ONG și a unui corespondent AFP.

Aproximativ 35 de vehicule militare au făcut călătoria pe timp de noapte pe autostrada principală, de la granița cu Turcia, până la o zonă din apropierea orașului Saraqeb, a declarat corespondentul AFP. Convoiul a fost însoțit de luptători ai Frontului Național de Eliberare (FNL), coaliție pro-turcă rebelă care controlează o parte a enclavei de frontieră a Turciei.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH) a susținut că forțele turcești au fost dislocate în mai multe posturi de observație deținute de armata din Ankara din provincie.

De la înțelegerea de anul trecut dintre Rusia și Iran, aliații regimului Damasc și Turcia, sprijiniți de rebeli, a unui plan de creare a „zonelor de escaladare” – din care Idlib este parte – trupele din Ankara ocupă 12 posturi de observare în provincie.

Săptămâna trecută, Ankara și Moscova au anunțat un alt acord al cărui scop este de a crea o zonă demilitarizată ca o zonă tampon între teritoriul deținut-rebel și jihadiștii Idlib și zonele controlate de trupele guvernamentale din jur. Acest acord a permis evitarea unui asalt a regimului lui Bashar al-Assad împotriva provinciei, în cazul în care agențiile ONU și organizațiile umanitare au avertizat împotriva unei „băi de sânge“ și temându-se de „cel mai grav dezastru umanitar“ din secolul al XXI-lea.

Mai mult de jumătate din suprafața sa este controlată de grupul jihadist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o organizație formată de fosta ramură siriană al Al Qaeda, restul fiind în cea mai mare parte sub controlul rebelilor pro-turci. Conform acordului ruso-turc, Ankara este de acord ca grupurile de insurgenți să recupereze toate armele grele și jihadiști de la mijlocul lunii octombrie a viitoarei „zonei demilitarizate“ de 15 la 20 km. De asemenea, textul prevede prezența forțelor turcești și a poliției militare rusești în zona demilitarizată.

Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a declarat săptămâna trecută că Ankara ar trebui să trimită întăriri militare pentru a efectua aceste patrule.

Mai mult de 360 ​​000 de persoane au fost ucise și încă câteva milioane au trebuit să-și părăsească locuințele de la începutul războiului din 2011 din Siria declanșat de represaliile sângeroase împotriva protestelor antiguvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri