Caută
Close this search box.

Scandalul remutării ambasadei de la Ierusalim în Tel Aviv: Vicepreședintele american Pence face presiuni asupra Paraguayului

sua

Vicepreședintele american, Mike Pence, a cerut noului președinte al Paraguayului să respecte decizia predecesorului său de a-și muta ambasada în Israel la Ierusalim, a declarat biroul lui Pence joi după ce Asuncion a anunțat planurile de a transfera misiunea diplomatică în Tel Aviv, informează Reuters.

Miercuri, Paraguay a dat o lovitură încercării israeliene de a recunoaște Ierusalimul drept capitală, care părea că a câștigat o anumită forță în acest an, când Statele Unite, urmate de Guatemala și Paraguay, au relocat ambasadele acolo. Cele mai multe țări nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraș.

Pence, care a jucat un rol principal în decizia președintelui Donald Trump de a muta ambasada SUA în Ierusalim de la Tel Aviv, a vorbit miercuri cu președintele Paraguayului, Mario Abdo, care a fost ales pe 15 august. Pence „l-a încurajat puternic” pe Abdo să urmeze  angajamentul Paraguayului de a muta ambasada în Ierusalim „ca semn al relației istorice pe care țara și-a menținut-o atât cu Israelul cât și cu Statele Unite”, a afirmat într-o declarație biroul lui Pence.

Fostul președinte al Paraguayului, Horacio Cartes, a deschis noua ambasadă la Ierusalim pe 21 mai, la doar câteva zile după ce Statele Unite și Guatemala au făcut-o. După ce Paraguayul a anunțat miercuri schimbarea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns că a ordonat închiderea ambasadei Israelului în Paraguay.

Declarația biroului lui Pence nu a spus cum Abdo a răspuns cererii vicepreședintelui. El a spus doar că Abdo „a subliniat parteneriatul de durată al Paraguayului cu Israelul și liderii au convenit să depună eforturi pentru a ajunge la o soluție cuprinzătoare și durabilă a conflictului israelo-palestinian”. Abdo și-a apărat miercuri decizia sa ca parte a unui efort de a sprijini „pacea largă, durabilă și dreaptă” între israelieni și palestinieni.

Trump a inversat decenii de politică americană în Orientul Mijlociu. Statutul Ierusalimului – adăpost pentru situri sfinte religiilor evreiești, musulmane și creștine – este unul dintre cele mai aglomerate obstacole în calea încheierii unui acord de pace între Israel și palestinieni. Israelul susține drept capitală întregul oraș, inclusiv sectorul estic pe care l-a anexat după războiul din 1967 într-o mișcare care nu a fost recunoscută la nivel internațional. Dar palestinienii doresc Ierusalimul de Est capitală unui viitor stat pe care speră să îl instaureze în Cisiordania Occidentală și Fâșia Gaza ocupată. Negocierile dintre cele două părți s-au blocat în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri