Caută
Close this search box.

Sondaj: Brexit determină alegătorii scoțieni să voteze în favoarea independenței față de Marea Britanie

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea determina opinia publică din Scoția în favoarea căutării independenței, a declarat un sondaj de opinie duminică citat de Reuters.

Scoția a votat împotriva independenței în 2014, dar un referendum ulterior privind ieșirea din UE a reînceput dezbaterea asupra viitorului său pe termen lung pentru una dintre cele patru părți componente ale Marii Britanii, alături de Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

În 2016, majoritatea alegătorilor scoțieni care au susținut șederea în UE, în timp ce Marea Britanie în ansamblu, au votat să plece, ceea ce înseamnă că Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019.

Sondajul recent a arătat că dacă Marea Britanie va părăsi UE așa cum era planificat, 47% dintre scoțieni vor vota pentru independență la un alt referendum asupra viitorului Scoției. În comparație cu 43% care ar vota împotriva independenței și 10% care nu știau cum vor vota. Dacă Marea Britanie ar rămâne membră UE și ar avea loc un referendum privind independența scoțiană, sondajul a arătat că opiniile au fost inversate, cu 43% sprijinind independența scoțiană în aceste circumstanțe, în comparație cu 47 care s-au opus.

Sondajul a fost realizat de Deltapoll, membru al Consiliului de vot britanic, care a intervievat 1.022 de alegători scoțieni. Sondajul a fost comandat de către Best for Britain, un organism care militează pentru faptul ca Marea Britanie să păstreze o minte deschisă în ceea ce privește menținerea calității de membru al UE.

Guvernul britanic declară că referendumul din 2014 privind independența scoțiană a soluționat această întrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri