Caută
Close this search box.

Sondaj privind Brexit: Britanicii ar vota 59-41 pentru a rămâne în UE

Alegătorii britanici ar vota cu 59-41 în favoarea de a rămâne în Uniunea Europeană dacă li se va acorda opțiunea după un schimb de șase puncte de la Brexit, a declarat un sondaj de opinie miercuri, cel mai înalt sprijin înregistrat pentru aderarea la UE într-un astfel de studiu de la referendumul din 2016, informează Reuters.

În referendumul din 23 iunie 2016, 17,4 milioane de alegători, sau 51,9% din voturile exprimate, au sprijinit părăsirea UE, în timp ce 16,1 milioane de alegători, sau 48,1% din voturile exprimate, au susținut șederea. Multe sondaje de opinie au fost greșite în legătură cu rezultatul. Dar sondajul actual a arătat că 59% dintre alegători ar vota acum să rămână în bloc, față de 41% care ar vota să plece. Rezultatele au fost publicate într-un raport condus de academicieni, miercuri, de către organismele de cercetare „NatCen” și „Marea Britanie într-o Europă în schimbare”.

Acesta este cel mai mare sprijin înregistrat pentru „a rămâne” într-o serie de cinci astfel de sondaje de la referendumul din 2016 și o mare inversare a votului actual de 52-48 la sută de plecare.

Autorul raportului, expertul în sondaje John Curtice, a adăugat o notă de precauție, spunând că grupul lor de intervievați a raportat că au votat 53% în favoarea rămânerii în votul inițial – o proporție mai mare decât votul real. „Cu toate acestea, încă înseamnă că se pare că a existat un leagan de șase puncte de la «Leave» la «Remain», mai mare decat cel înregistrat de oricare dintre rundele noastre anterioare de intervievare și o cifră care pare să indice un vot de 54% (Remain) orice al doilea referendum ar avea loc acum”, a spus Curtice în raport.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar nu a obținut încă un acord de ieșire pentru a defini viitoarele relații cu Bruxelles și pentru a gestiona impactul economic al încheierii celor patru decenii de integrare cu cel mai mare bloc comercial din lume. Guvernul a decis să organizeze un al doilea referendum.

Sondajul a intervievat 2 048 de subiecți între 7 iunie și 8 iulie. Aceasta înseamnă că sondajul nu reflectă pe deplin orice schimbare de opinie prin publicarea strategiei de negociere a primului-ministru Theresa May, publicată la începutul lunii iulie. Această strategie de negociere a împărțit partidul lui May la toate nivelurile și a atras critici atât de susținători ai Brexit, cât și de cei care doresc să păstreze legături strânse cu UE. Cu toate acestea, sondajul arată că alegătorii au considerat că negocierile au avut loc chiar înainte de publicarea așa-numitului plan Chequers a lui  May. „Atât suporterii «Remain» cât și cei «Leave» au devenit mult mai critici față de modul în care atât guvernul Regatului Unit – în special – și UE – mai puțin – au fost în negocieri”, a spus Curtice. „Ei au devenit, de asemenea, mult mai pesimiști în ceea ce privește cât de bine va ajunge Marea Britanie”.

Curtice a afirmat că rezultatele sondajului au arătat că factorul cel mai influent asupra faptului dacă alegătorii vor sprijini încheierea negocierilor este percepția lor asupra efectului lor economic, mai degrabă decât detaliile oricărei înțelegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri