Caută
Close this search box.

SUA acuză Rusia de intervenția în cadrul unui raport ONU privind Coreea de Nord

Ambasadorul SUA la Organizația Națiunilor Unite, Nikki Haley, a acuzat joi Moscova că a încercat să acopere încălcările sancțiunilor ONU asupra Coreei de Nord, după ce a impus schimbarea unui raport independent privind încălcările sancțiunilor, relatează Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni cu privire la punerea în aplicare a sancțiunilor pentru Coreea de Nord, la cererea Washington-ului, a declarat misiunea SUA în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Raportul, prezentat luna trecută Consiliului de Securitate de către comitetul de sancțiuni privind Coreea de Nord, a declarat că Phenian-ul nu și-a oprit programele nucleare și de rachete și încălcă sancțiunile ONU asupra exporturilor. Diplomații au declarat că Rusia a făcut presiuni asupra monitorilor independenți de sancțiuni pentru a modifica raportul. Consiliul de Securitate trebuie să convină, prin consens, dacă să publice raportul, iar Statele Unite s-au opus eliberării documentului modificat. „Rusiei nu i se permite să editeze și să obstrucționeze rapoartele independente ale ONU privind sancțiunile din Coreea de Nord doar pentru că nu le place ceea ce spun ei. Punct”, a spus Haley într-o declarație. „Aplicarea deplină a rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU rămâne obligatorie pentru toate statele membre – inclusiv pentru Rusia”.

Misiunea rusă la Națiunile Unite și președintele grupului independent de monitori ai sancțiunilor din SUA nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.

Raportul modificat a eliminat unele referiri la ruși acuzați de încălcarea sancțiunilor asupra Coreei de Nord, a declarat un diplomat, vorbind sub condiția anonimatului. Rusia și China au sugerat Consiliului de Securitate să discute sancțiuni mai ușoare după ce președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au întâlnit în iunie și Kim a promis să lucreze pentru denuclearizare. Statele Unite și alți membri ai consiliului au declarat că trebuie să existe o aplicare strictă a sancțiunilor până când acționează Phenian-ul.

Washington-ul a impus joi sancțiuni unei companii tehnologice din China, directorului executiv al acesteia care este din Coreea de Nord și unei filiale rusești, acuzându-i că ar fi transferat fonduri ilicite către Coreea de Nord, încălcând astfel sancțiunile americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri