Caută
Close this search box.

Supremația legii în Polonia: Varșovia chestionată de UE privind statul de drept

Guvernul de dreapta al Poloniei are șansa de a se explica marți colegilor săi din Uniunea Europeană, pentru a doua oară în trei luni, pe fondul preocupărilor legate de schimbările aduse sistemului judiciar încât UE se teme că ar putea submina independența instanțelor sale, relatează Reuters.

Ministrul afacerilor europene al Poloniei, Konrad Szymanski, a declarat că va apăra modificările aduse de guvernul europenceptic naționalist PiS, în cadrul unei audieri la Bruxelles, în fața miniștrilor UE – parte a procedurii blocului de a stabili dacă Varșovia încalcă principiul UE privind statul de drept. Ceea ce se așteaptă să fie o sesiune tensionată vine la o zi după ce Polonia a fost suspendată de la Rețeaua europeană a consiliilor judiciare (ENCJ), care a decis că consiliul polonez nu mai este independent, deoarece este acum numit de politicieni, nu de judecători. „Nu pot decât să sper că, la fel ca în iunie, ședința va fi un schimb real de opinii cu privire la ceea ce este și nu este în conformitate cu legislația europeană sau cu standardele europene”, a declarat Szymanski reporterilor în timp ce acesta a intrat la întâlnirea cu alți miniștrii UE. „Planificăm să apăram soluțiile adoptate de parlamentul polonez”, a spus el.

Situația Poloniei este echivalentă cu cea a Ungariei, pe care Parlamentul European o sancționase săptămâna trecută pentru încălcarea normelor UE privind democrația, drepturile civile și corupția. Guvernul a adoptat legi care obligă mulți judecători ai Curții Supreme să se retragă timpuriu înlocuindu-i cu proprii lor candidați. Această mișcare a fost criticată de instituțiile UE, de grupurile pentru drepturile omului și de opoziția locală ca fiind împotriva statutului de drept. Curtea Supremă din Polonia a solicitat Curții Europene de Justiție, curtea superioară a UE, să se pronunțe dacă legalitatea pensionării anticipate este legală.

Curtea Supremă din Polonia a decis, de asemenea, că modificările propuse de PiS ar trebui înghețate până la pronunțarea hotărârii CEJ, însă președintele Andrzej Duda, susținut de PiS, s-a decis pentru a numi noi judecători ai Curții Supreme. PiS a înlocuit deja mulți judecători la Tribunalul constituțional din Polonia și șefii instanțelor judecătorești. De la venirea la putere la sfârșitul anului 2015, și-a strâns controlul asupra mijloacelor publice de informare și a controla grupurile neguvernamentale.

Țara celor 38 de milioane de oameni urmează să organizeze alegeri locale în luna octombrie.

În august, Comisia Europeană și-a intensificat dosarul legal împotriva Poloniei, luând o procedură formală de încălcare a dreptului comunitar împotriva Varșoviei la un al doilea nivel, oferind Poloniei o lună pentru a inversa schimbările sau pentru a face față unui proces la CEJ. Dar Varșovia nu a făcut nici un fel de concesii și se așteaptă ca Comisia să depună la Curtea de Justiție un proces împotriva acesteia miercuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri