Caută
Close this search box.

Theresa May sub asaltul presiunilor interne și externe: Planul său Brexit respins acasă și la Bruxelles

Strategia Brexit a primului ministru Theresa May înseamnă dezastru pentru Marea Britanie, a declarat fostul secretar de externe Boris Johnson, în timp ce criticii de acasă și oficialii de la Bruxelles își intensifică opoziția față de planurile ei de a părăsi Uniunea Europeană, informează Reuters.

Cu mai puțin de două luni înainte ca Marea Britanie și UE să ajungă la un acord pentru a încheia peste 40 de ani de asociere, May se străduiește să vândă ceea ce ea numește un Brexit prietenos pentru propriul partid și pentru țară divizată.

Johnson, pe care unii din Partidul Conservator îl favorizează ca potențial succesor al lui May, a demisionat în iulie, în semn de protest față de așa-zisul plan Chequers al primului ministru. „În adoptarea propunerilor Chequers, ne-am dus în luptă cu steagul alb fluierând peste rezervorul nostru principal. Dacă vom continua pe această bază, vom renunța la majoritatea avantajelor Brexit”, a scris el în ziarul „Daily Telegraph” luni. „Oamenii pot vedea că Chequers înseamnă dezastru”. Planul lui May, care este conceput pentru a proteja comerțul transfrontalier cu UE, va însemna că Marea Britanie își pierde controlul asupra direcției sale, împiedicând-o să devină mai competitivă și să facă negocieri majore cu alte țări, a spus el. „Vom rămâne în taxiul UE; dar de data aceasta, încuiată în portbagaj, fără nici un cuvânt de spus despre destinație”.

Duminică, May a încercat să atenueze temerile care ar afecta-o la cerințele Bruxelles-ului în negocieri, spunând că nu va permite compromisuri față de strategia ei Brexit care s-a opus interesului național. Dar ziarul „Times” a raportat că 20 de parlamentari conservatori din partidul Theresei May  au susținut campania „StandUp4Brexit” la nivel local care s-a angajat să se opună planului Chequers. Parlamentul revine din vacanța de vară marți.

May, care s-a angajat să acorde parlamentarilor aprobarea acordului final cu Bruxelles, are o majoritate de lucru de 13 membri în parlament. Dacă va pierde votul, Marea Britanie ar putea părăsi UE fără o înțelegere și, eventual, va forța alegerile anticipate.

Consilierul conservator și fostul ministru al guvernului, Nick Boles, care a lansat o campanie pentru „Better Brexit”, a declarat luni că nu crede că va mai avea suficient sprijin pentru propunerile sale. Întrebat, în timpul unui interviu acordat postului BBC Radio, despre șansele de a-și aduce propunerile în parlament, el a spus: „Foarte, foarte mic, cât mai aproape de zero decât orice în politică”.

Mass-media britanică a raportat că parlamentarii conservatori ce sprijină Brexit se pregătesc să dezvăluie un plan alternativ pentru Brexit înainte de conferința anuală a partidului de la sfârșitul lunii.

Negociatorul șef al negocierilor Brexit din partea UE, Michel Barnier, a declarat duminică unui ziar german că se opune ferm propunerii Marii Britanii. „Dacă lăsăm britanicii să aleagă stafidele din regulile noastre, asta ar avea consecințe grave. Apoi, tot felul de alte țări terțe ar putea insista să le oferim aceleași beneficii. Acesta ar fi sfârșitul pieței unice și al proiectului european”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri