Caută
Close this search box.

Trump cedează și ordonă o anchetă FBI în cazul judecătorului Kavanaugh

Sub presiunea crescândă a republicanilor, Donald Trump a ordonat o anchetă a FBI în privința candidatului Curții Supreme acuzat de agresiune sexuală, amânând efectiv mult-așteptatul vot al Senatului SUA privind confirmarea lui Brett Kavanaugh, relatează AFP.

Magistratul în jurul căruia s-a cristalizat o controversă intensă în această săptămână a declarat că a fost de acord să coopereze. Această decizie a încheiat o zi de lupte și răsturnări intense asupra capitolului în jurul confirmării judecătorului Kavanaugh, în vârstă de 53 de ani, și lasă incertitudinea aderării sale la cea mai înaltă instanță din țară. „Am ordonat FBI-ului să efectueze o investigație suplimentară” asupra lui Kavanaugh, care nu va dura mai mult de o săptămână, a spus Donald Trump într-o declarație. Dar l-a asigurat pe Brett Kavanaugh de sprijinul său. Președintele american a confirmat pe Twiter că ancheta va începe. Brett Kavanaugh „va fi într-o bună zi recunoscut drept un adevărat și formidabil judecător al Curții Supreme a SUA”, a scris Trump.

Debra Katz, avocat pentru Christine Blasey Ford, de 51 de ani, care spune că Kavanaugh a încercat să o violeze când erau elevi de liceu, a declarat că „nu ar trebui să fie impusă nici o limită artificială, atât din punct de vedere al timpului, cât și al anvergurii” asupra investigației FBI, potrivit mass-mediei americane. Investigațiile vor fi „limitate la acuzații plauzibile” aduse împotriva judecătorului conservator, a specificat comisia judiciară a Senatului.

Democrații au cerut timp de câteva zile o investigație a FBI.

În timpul anchetei sale, Poliția Federală a Statelor Unite va avea ocazia să pună la îndoială pe Mark Judge, prietenul lui Brett Kavanaugh identificat de doamna Blasey Ford ca fiind prezent în cameră în momentul presupusului atac la începutul anilor 1980. Judge a spus că dorește să coopereze cu orice agenție responsabilă de investigație printr-o scrisoare trimisă Comitetului Judiciar al Senatului.

Mărturia lui Christine Blasey Ford în fața senatorilor, joi, a mișcat o mare parte din americani, ceilalți luând partea judecătorului, într-o țară profund polarizată. Brett Kavanaugh a negat categoric toate acuzațiile împotriva sa.

În final, a fost un senator republican important pentru vot, Jeff Flake, care a reușit să forțeze deschiderea unei anchete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri