Caută
Close this search box.

UE- Marea Britanie: Ultimele negocieri privind Brexit

Liderii europeni vor lansa joi, în Austria, ultima ședință a negocierilor Brexit, după ce au împărțit responsabilitatea cu Londra în legătură cu eforturile finale de a consimți „succesul” divorțului, relatează AFP.

Cei 27 trebuie să își perfecționeze strategia pentru ultimele săptămâni de negocieri la un prânz de la Salzburg, fără prim-ministrul britanic Theresa May, la șase luni de la plecarea planificată a Regatului Unit din UE. May a putut să-i informeze miercuri seara la sfârșitul unei cine de lucru, dedicată în special subiectului fierbinte al migrației. „Dacă vrem să ajungem la o concluzie reușită, atunci, așa cum Marea Britanie și-a schimbat poziția, UE va trebui să-și schimbe poziția”, a spus liderul conservator, reiterând cu tărie că nu ar avea nici un al doilea referendum în Marea Britanie pe Brexit.

Cu puțin timp înainte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a sunat la Londra pentru a face eforturi. În ceea ce privește „problema irlandeză sau cadrul de cooperare economică viitoare, propunerile Regatului Unit vor trebui redeschise”, a susținut el.

Granița irlandeză

Londra și Bruxelles-ul au găsit, de fapt, compromisuri privind majoritatea litigiilor care au apărut din pauza programată, inclusiv proiectul de lege. Dar ele continuă să se poticnească în anumite puncte, în special soarta graniței irlandeze. Ambele părți sunt de acord să evite restaurarea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, dar Londra contestă termenii „reținerii” solicitate de UE pentru a garanta acest rezultat. Soluția susținută de cei 27 – care prevede menținerea Irlandei de Nord în uniunea vamală dacă nu există altă soluție satisfăcătoare – este considerată „inacceptabilă” de Londra, deoarece ar crea o frontieră de facto între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

May continuă să își apere planul Chequers: menținerea unei relații comerciale strânse cu UE după Brexit, cu o zonă de liber schimb pentru bunuri, despre care a spus că ar rezolva disputa asupra graniței irlandeze. Dacă negocierile vor eșua „ar fi dificil pentru Europa, dar ar fi îngrozitor pentru Regatul Unit”, a avertizat cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

Donald Tusk a anunțat deja că va propune joi un summit european suplimentar la mijlocul lunii noiembrie, pe lângă cel din 18 octombrie, inițial presupus pentru încheierea tranzacției. „Suntem atât de aproape de un acord că un accident este posibil”, a comentat un diplomat european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri