Caută
Close this search box.

Washington-ul și Beijing-ul împotmoliți în războiul comercial

Războiul comercial dintre Statele Unite și China s-a înrăutățit luni odată cu intrarea în vigoare a noilor taxe vamale americane pe 200 de miliarde de dolari în bunuri chinezești, Beijing-ul denunță „măsurile de intimidare” ale Washington-ului, informează AFP.

Cea mai recentă salvă lansată împotriva Beijing-ului de către Donald Trump, care ignoră multiple avertismente cu privire la riscurile pentru creșterea globală, aduce peste 250 de miliarde de mărfuri chinezești afectate de noi impozite, aproximativ jumătate din exporturile chineze în Statele Unite. China a trebuit să se răzbune imediat, impunând noi tarife punitive de 5 sau 10% pentru bunurile din SUA, reprezentând importuri anuale de 60 de miliarde de dolari în China.

Statele Unite „au lansat o serie de acuzații false și au folosit creșteri tarifare și alte măsuri de intimidare economică pentru a-și impune propriile interese asupra Chinei prin presiuni extreme”, a declarat luni Beijing-ul .

Washington-ul a apelat la „unilateralism, protecționism și hegemonism economic”, după ce administrația Trump a venit la putere și sloganul său „America First”, a acuzat guvernul chinez. Donald Trump a fost apropiat cu partenerul său chinez pentru a pune capăt practicilor comerciale pe care le consideră nedrepte. El regretă în special că, în schimbul accesului pe piața chineză, companiile americane sunt obligate să împartă cu partenerii locali o parte din know-how-ul lor tehnologic, pe care îl echivalează cu „furtul” proprietății intelectuale. „Războiul comercial al Chinei cu Statele Unite a avut loc de ani de zile”, a declarat Mike Pompeo pentru Fox News. „Dacă vrem să numim aceasta un război comercial, suntem hotărâți să-l câștigăm”, „îl vom câștiga”, a spus el.

De la amenințări la realitate

Președintele american a impus deja în această vară 25% impozite pe mărfuri chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari. Și în fața represaliilor în toate privințele identice cu Beijing-ul, el a decis să impoziteze cu 10% alte 200 miliarde de dolari de bunuri chinezești suplimentare. Washington, de asemenea, a taxat din martie, în numele „securității naționale”, oțelul și aluminiul importat cu până la 25% și 10%.

„Războiul comercial este acum o realitate”, a remarcat Brian Coulton, economist-șef al agenției financiare de rating Fitch. A face situația mai dificilă, dialogul pare să fie rupt. Vizita unei delegații de negociatori chinezi programată pentru 27 și 28 septembrie la Washington a fost anulată de Beijing, a declarat „Wall Street Journal”. Măsurile protecționiste americane au atins un nivel care „afectează” în mod semnificativ perspectiva creșterii economice globale, deși expansiunea rămâne puternică, a declarat vineri agenția de rating. Se așteaptă acum o creștere economică în China de 6,1% în acest an, cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât se aștepta în iunie, și o creștere globală pentru 2019 de 3,1% (-0,1 puncte) .

Înainte de publicarea la începutul lunii octombrie a previziunilor sale de creștere globală, Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat săptămâna aceasta că disputa comercială dintre China și Statele Unite ar putea avea un „impact semnificativ” asupra economiei primelor două puteri ale lumii. Creșterea economică în lume este „mai puțin echilibrată și mai puțin sincronizată”, observă Fitch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri