Caută
Close this search box.

A fost identificat și al doilea rus implicat în cazul Skripal: a fost medic militar GRU

Al doilea dintre cei doi ruși pe care Marea Britanie îi acuză pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal a fost identificat luni, de către site-ul de investigație Bellingcat, ca medic militar pentru serviciul de informații GRU al Rusiei, relatează Reuters.

Bellingcat, care se ocupă de chestiuni legate de informații, l-a identificat pe Alexandru Evghenievici Mishkin, în vârstă de 39 de ani, care a fost acuzat de Marea Britanie luna trecută sub numele de Alexandru Petrov. Ziarul „Daily Telegraph” din Marea Britanie, de asemenea, l-a identificat pe Mishkin într-un raport separat publicat luni.

Procurorii britanici l-au acuzat pe Petrov și pe altcineva, pe care l-au numit Ruslan Boshirov în lipsă, în încercarea de a-l ucide prin atacul cu agentul nervos Novichok pe Skripal și pe fiica acestuia în orașul englez Salisbury în martie, dar presupun că suspecții au folosit nume false pentru a intra în Marea Britanie.

Bellingcat l-a identificat ultima oară pe Boshirov ca colonel GRU, al cărui nume real era Anatoliy Chepiga. Poliția britanică a declarat că nu vor comenta speculațiile despre identitatea reală a celor doi bărbați care se confruntă cu acuzații, ca răspuns la o întrebare despre ultimul raport.

Skripal și fiica sa, Iulia, au fost descoperiți pe o bancă publică din Salisbury, iar cazul a determinat cele mai mari expulzări diplomatice est-vest de la războiul rece. O femeie a murit mai târziu după intoxicația cu Novichok, după ce partenerul ei a găsit o sticlă de parfum contrafăcut, pe care poliția consideră că fusese folosită pentru contrabanda agentului nervos în Marea Britanie.

Mishkin s-a născut în iulie 1979 în satul Loiga, din regiunea Arhanghelsk din nordul Rusiei, iar până în septembrie 2014 adresa sa de domiciliu înregistrată la Moscova era aceeași cu sediul GRU, a spus Bellingcat. „Procesul de identificare Bellingcat a inclus mai multe surse deschise, mărturii de la persoane familiarizate cu persoana, precum și copii ale documentelor de identificare personală, inclusiv o copie scanată a pașaportului său”, a spus site-ul. Rangul GRU al lui Mishkin a fost necunoscut, a adăugat acesta, dar pe baza serviciului său de 15 ani probabil era colonel sau colonel locotenent. El a fost recrutat de GRU în timpul studiilor sale la una dintre academiile militare de medicină, iar între 2011 și 2018 a călătorit în mod repetat sub identitatea lui Alexandru Petrov, inclusiv în Ucraina și pe teritoriul separatist al Republicii Transnistria.

Rusia neagă orice implicare în otrăvire, iar cei doi au declarat public că erau turiști care au zburat la Londra pentru a se distra și au vizitat Salisbury pentru a vedea catedrala. Ambasada Rusiei la Londra nu a răspuns imediat unei cereri trimise prin e-mail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri