ACSINTE.100 Începutul secolului 20, văzut prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte

acsinte 100

În perioada 10 octombrie – 4 decembrie, publicul pasionat de istorie și fotografie va avea ocazia să viziteze expozițiile temporare ale fotografiilor din colecția Costică Acsinte, organizate în 8 orașe din țară, în cadrul proiectului ACSINTE.100.

Expoziția cuprinde 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte cu scene de război, portrete de militari români și frânturi din viața de zi cu zi a orașului Slobozia de la începutul secolului 20 și va fi itinerată la Pitești, Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, și, în final, la începutul lunii decembrie, la București. Fotografii în format print și digital vor fi expuse într-un spațiu expozițional al cărui concept original îmbină elemente de multimedia cu lucrările fotografice semnate de Costică Acsinte.

ACSINTE. 100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Proiectul va debuta la Pitești, unde fotografiile vor putea fi văzute între 10 și 13 octombrie la sediul Fundației Culturale Ilfoveanu (Strada Armand Călinescu nr. 2).

Calendarul complet al expoziției ACSINTE.100

Pitești – Fundația Culturală Ilfoveanu – 10 – 13 octombrie 2018
Slobozia – Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – 23 – 26 octombrie 2018
Iași – Galeriile Dana – 28 – 30 octombrie 2018
Constanța – Muzeul de Artă Constanța – 1- 3 noiembrie 2018
Timișoara – Miscellaneous Art Center – 12 – 15 noiembrie 2018
Alba Iulia – Casa Forum – 22 – 25 noiembrie 2018
Cluj – Napoca – Turnul Croitorilor – 27 – 29 noiembrie 2018
București – Casa Löwendal – 1 – 4 decembrie 2018

Fotograful Costică Acsinte din Slobozia, sergent al Armatei Române și fotograf de război, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

A fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte. Fotografiile sale au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița.

Expoziția de fotografie ACSINTE.100 va avea o durată de câteva zile în fiecare oraș și va acoperi trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968.

Prin vizitarea spațiului expozițional multimedia cuprinzând fotografii din Primul Război Mondial și portrete ale militarilor însoțite de lectura unor fragmente de scrisori, cărți poștale, jurnale și note de front, publicul va putea să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia nu numai la nivelul istoriei mari, cât și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

Una dintre camerele spațiului expozițional imaginat oferă vizitatorilor posibilitatea întoarcerii în timp, în perioada 1930 – 1968, devenind martorii unor scene din viața socială a orașului Slobozia. Fotografiile din această secțiune a expoziției vor fi însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în Slobozia, în 1950, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful la care mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

Mircea Dinescu își amintește cum a fost pentru un copil ahtiat după cultură, fiu al unui lacătuș mecanic cu patru clase, să crească într-un oraș în care accesul la cărti, piese de teatru sau filme era mai mult decât complicat și ce influență au avut toate acestea asupra vieții sale de mai târziu.

Cine a fost Costică Acsinte

Constantin C. Axinte s-a născut pe 4 iulie 1897 în comuna Perieți din județul Ialomița, fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Maria.

La vârsta de 18 ani a absolvit Școala de Pilotaj de la Cotroceni, în București, dar fără a obține licența de pilot. În 1913, România avea doar 20 de piloți licențiați.

O dată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale, cât și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi și ruși din grupurile 1 și 3 Aviație. A făcut parte din Secția Foto a Escadrilei 1 Aviație.
A fost demobilizat pe data de 15 iunie 1920, cu gradul de sergent.

După retragerea din armată, a revenit în Slobozia, unde şi-a deschis propriul studio, pe care l-a denumit „Foto Splendid“.

În iunie 1920 – cu titlul „Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin“ – publica un album ce conținea 84 de pagini și 327 de fotografii de pe front, majoritatea fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată.

Printre cei fotografiați se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot și mulți soldați și ofițeri.

În 1930 a deschis un studio foto în centrul orașului Slobozia numit „Foto Splendid Acsinte“, unde a făcut mii de fotografii folosind plăci de sticlă, pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.

S-a pensionat în 1960, iar studioul său a fost demolat la scurt timp după aceea. A continuat însă să facă fotografii prin împrejurimile Sloboziei, plăcându-i să meargă cu bicicleta în satele din apropierea orașului.

A murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.

Costică Acsinte a lăsat în urma sa un număr de aproape 5000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *