Caută
Close this search box.

Alegeri în Letonia: Partidul pro-rus și două partide populiste câștigă alegerile legislative

Partidul pro-rus Armonia a câștigat alegerile generale din Letonia, înaintea populiștilor, în timp ce unii nu exclud formarea unei coaliții a acestora, potrivit rezultatelor finale lansate duminică, informează AFP.

Armonia vine mai întâi cu 19,9% din voturi, în fața populiștilor KPV LV (14,06%) – care spun că vor colabora cu toate formațiunile fără „linie roșie“ – și pe poziția a treia plasându-se Noul Partid Conservator (13,6% ). Acestea sunt urmate de o nouă alianță liberală Dezvoltare/ FOR, cu 12,0%, Alianța Națională (dreapta) 11,0%, Verzii și Țăranii (centru-dreapta) al prim-ministrului în exercițiu Maris Kucinskis, 10,0 % și Noua Unitate (centru-dreapta) 6,7%.

Conform proiecțiilor televiziunii publice în ceea ce privește scaunele în Parlament, Armonia ar trebui să obțină 24, iar KPV LV, considerat partenerul său potențial, 15, care, cu un total de 39, ar fi departe de a le da majoritatea necesară de 51 de deputați într-o cameră care conține 100 de locuri. Armonia, populară în marea minoritate vorbitoare de limbă rusă, care a câștigat alegerile parlamentare a patra oară, nu a reușit să formeze un nou guvern în cele trei victorii anterioare, nici un alt partid politic nu a fost de acord să-și unească forțele cu acest grup, care a încheiat în trecut un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin – un acord pe care l-a părăsit anul trecut.

Liderul Armoniei, primarul din Riga, Nils Ushakovs, și-a anunțat ambiția în noaptea de sâmbătă, pentru a reuși să-și aducă partidul la guvernare de data aceasta. „Nici o formulă de coaliție care să pară stabilă și capabilă (de a guverna) nu este posibilă fără Armonia”, a declarat Ushakovs agenției LETA, comentând rezultatele. „Altfel, ați putea avea o coaliție de xenofobi și avocați pentru drepturile homosexualilor și un astfel de guvern ar dura doar două sau trei săptămâni”.

Dar o cameră fragmentată de șapte partide oferă mai multe posibilități de coaliție, care vor fi mai întâi subiectul unor contacte informale între liderii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri