Caută
Close this search box.

Angela Merkel aduce omagiu victimelor Holocaustului și promite să lupte împotriva antisemitismului

Cu capul plecat, cancelarul german Angela Merkel a adus omagiu la Ierusalim celor șase milioane de evrei uciși de naziști și a declarat că Germania are responsabilitatea de a se confrunta cu antisemitismul și de a nu uita niciodată Holocaustul, informează Reuters.

Vizita Angelei Merkel a venit în contextul naționalismului și al violenței extremei drepte în Germania, care a fost alimentată de furie în privința deciziei sale de a saluta mai mult de un milion de solicitanți de azil, în majoritate musulmani, în 2015. Merkel a declarat, de asemenea, că a fost de acord cu premierul israelian Benjamin Netanyahu că Iranul, inamicul declarat al Israelului, nu ar trebui să aibă niciodată voie să achiziționeze arme nucleare, dar că părerea diferă în ceea ce privește atingerea acestui obiectiv.

Merkel a început o zi de întâlniri între oficiali guvernamentali israelieni și germani, cu o vizită la Yad Vashem, memorialul național al Holocaustului din Israel, unde a pus o coroană de flori pe o placă de piatră care conține cenușa victimelor lagărelor de exterminare. „Aproape 80 de ani în urmă, în noaptea de pogrom din 9 noiembrie, evreii din Germania s-au confruntat cu ura și violența inimaginabilă. Acest lucru a fost urmat de crime fără precedent împotriva civilizației sub formă de Shoah”, a spus Merkel, vorbind germană și folosind cuvântul ebraic pentru Holocaust. „Germania are o responsabilitate perpetuă să-și amintească acele crime și să se confrunte cu antisemitismul, xenofobia, ura și violența”, a spus ea după ce a sosit pentru o vizită de 24 de ore, în cadrul discuțiilor anuale guvernamentale dintre miniștrii germani și israelieni.

După discuțiile din Ierusalim cu Netanyahu, Merkel a abordat problemele din Orientul Mijlociu într-o conferință de presă comună cu liderul israelian de dreapta, care a lăudat ceea ce a descris ca pe o poziție consecventă împotriva antisemitismului.

Germania rămâne parte a unui pact nuclear din 2015 între Iran și puterile mondiale căruia Netanyahu i s-a opus și din care președintele american, Donald Trump, a ieșit în luna mai. „Suntem foarte convinși și împărtășim ferm poziția Israelului că trebuie făcut totul pentru a împiedica Iranul să achiziționeze arme nucleare. Unde nu suntem întotdeauna uniți este calea către acest scop”, a spus Merkel.

La Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută, Netanyahu a acuzat Europa de îmbunarea Iranului și a declarat că va împiedica Teheranul să se instituie în Siria și să înarmeze gherilele libaneze Hezbollah. Merkel, la conferința de presă, a descris prezența militară a Iranului în Siria și Liban drept o amenințare pentru Israelul învecinat. În ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian, Merkel și-a reafirmat susținerea pentru o soluție cu două state și preocupare pentru extinderea așezării israeliene pe teritoriul ocupat, în care palestinienii caută o țară proprie. O astfel de activitate, a spus ea, „face ca soluția cu două state să fie dificil de realizat”.

Merkel a spus că Netanyahu a cerut Germaniei să încurajeze palestinienii să revină la negocierile care s-au prăbușit în 2014, adăugând: „Voi face asta”. Nu au fost planuri pentru Merkel să se întâlnească cu liderii palestinieni în timpul vizitei ei scurte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri