Caută
Close this search box.

Angela Merkel despre cazul Khashoggi: Germania nu va exporta arme în Arabia Saudită „în situația actuală”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică că Berlinul nu ar exporta arme în Arabia Saudită pentru moment, în urma morții violente a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, relatează AFP.

„Sunt de acord cu toți cei care spun că atunci când vine vorba de exporturile noastre de arme deja limitate (în Arabia Saudită), acestea nu pot avea loc în situația actuală”, a declarat ea reporterilor la sediul partidului său. Ministrul său de externe, Heiko Maas, a declarat deja sâmbătă că nu are în prezent „o bază pentru luarea deciziilor în favoarea exporturilor de arme către Arabia Saudită”.

Germania a aprobat luna trecută exportul de arme în Arabia Saudită în valoare de 416 de milioane de euro pentru anul 2018. În trecut, exporturile militare de la Berlin către Riyadh au fost în mare parte formate din bărci de patrulare.

Merkel a reiterat faptul că a condamnat uciderea lui Khashoggi „în termenii cei mai duri” și a văzut o „nevoie urgentă de a clarifica” cazul. „Suntem departe de a vedea totul pe masă, iar făptuitorii să fie aduși în fața justiției”, a spus ea. Merkel a adăugat că va continua să se consulte cu partenerii internaționali cu privire la o reacție coordonată a cazului.

Germania și Arabia Saudită și-au reîntors ambasadorii în septembrie, după 10 luni de relații înghețate, după criticile din partea Berlinului despre ceea ce a afirmat că a fost o intervenție saudită în afacerile libaneze. Cazul Khashoggi a deschis o nouă ruptură cu partenerii europeni, Marea Britanie, Franța și Germania, afirmând într-o declarație comună anterior că Arabia Saudită trebuie să clarifice cum a murit Khashoggi în consulatul său din Istanbul, iar explicația sa trebuie „să fie susținută de fapte pentru a fi considerată credibilă”.

După două săptămâni de negări, autoritățile din Arabia Saudită au admis sâmbătă că Khashoggi, un cronicar de la „Washington Post” și critic proeminent al puternicului prinț moștenitor Mohammed bin Salman, a fost ucis după ce a intrat în consulatul din Turcia pe 2 octombrie. Dar s-a confruntat cu un episod de scepticism în explicația sa tardivă că a murit într-o „încăierare”, deoarece puterile lumii cer răspunsuri și locul unde se află corpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri