Caută
Close this search box.

Augustin Lazăr îi răspunde lui Tudorel Toader: „Avem resurse pentru investigarea infracțiunilor magistraților”

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că sunt asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii. Declaraţia vine după ce Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi.

„Avem asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii”, a declarat, joi, Augustin Lazăr, la sosirea la sediul CSM.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentrtu investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus că legea, care a intrat în vigoare în 23 iulie, prevede că secţia va începe să funcţioneze în trei luni, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei, în condiţiile în care din 23 octombrie DNA nu mai are competenţă să investigheze acele fapte din justiţie. Toader a spus că adoptarea acestei ordonanţe a fost necesară pentru că altfel s-ar fi creat un blocaj. Toader a precizat că OUG va fi publicată în Monitorul Oficial cel târziu joi, scrie news.ro.

„Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru operationalizarea secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Pe 23 iulie a intrat în vigoare legea 207 pentru modificarea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Printre altele, Legea 207 prevede înfiinţarea acelei mult discutate secţii speciale. Se mai prevede faptul că în trei luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, secţia trebuie operaţionalizată. Mai e o perioadă scurtă de timp, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei. Am considerat necesar promovarea acestei Ordonanţe de urgenţă pentru faptul că la data de 23 octombrie DNA nu mai are competenţa să investigheze acele fapte, iar secţia nou înfiinţată pe hârtie, nefiind operaţionalizată, nu poate să continue activitatea de urmărire penală”, a declarat ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei de Guvern.

Tudorel Toader a susţinut că s-ar fi creat un blocaj, pentru că DNA îşi pierde competenţa, iar secţia nu ar deveni operaţională.

El a precizat că un element de noutate prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri este că Secţia pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi va avea 15 procurori, în condiţiile în care în lege era stipulat că secţia va avea „până la 15 procurori”, formulare care ar fi creat ambiguitate.

El a precizat că va fi organizat concurs pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef de secţie şi a cel puţin o treime dintre procurorii cu funcţie de execuţie.

„Va fi o comisie, potrivit legii, formată din patru membri CSM, dintre care un procuror şi trei judecători. Comisia poate funcţia chiar şi în trei, adică în absenţa oricăruia dintre membri. Cei care sunt interesaţi, procurorii care îndeplinesc condiţiile legale, procurorii care îşi doresc să îşi desfăşoare activitatea în această secţie, au un termen la dispoziţie pentru a-şi depune candidaturile”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a precizat că pot fi depuse candidaturi la Direcţia resurse umane de la CSM, care verifică dosarele şi le transmite la comisia formată din patru membri CSM. Aceasta examinează dosarele de candidatură, organizează un interviu şi urmăreşte îndeplinriea unor criterii legale, urmăreşte îndeplinirea competenţelor manageriale pentru cei care îşi doresc funcţia de procuror-şef, eventual adjunct, şi stabileşte care sunt câştigătorii, care este cel mai bine plasat dintre candidaţi pentru funcţia de procuror-şef de secţie, eventual care sunt cei mai bine plasaţi procurori care candidează pentru funcţiile de execuţie, a mai precizat Toader.

„Dat fiind caracterul provizoriu al concursului organizat în baza acestei OUG, evident ulterior se vor constitui comisiile prevăzute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfăşurări. Sigur, după publicarea în Monitorul Oficial, cei interesaţi vor putea lectura şi analiza fiecare prevedere a OUG şi veţi vedea că ea face trecerea între actuala reglementare şi viitoarea reglemnetare, asigurând operaţionalizarea secţiei.Nu se suplimentează schema de personal. Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competenţei şi locului de muncă. În final, operaţionalizarea secţiei nu schimbă nimic. Aceleaşi dosare se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfăşoară activitatea va fi cea a Ministerului Public”, a precizat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că Ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial miercuri sau joi, iar din momentul intrării în vigoare, procurorul general are un termen în care să asigure buna desfăşurare a activităţii.

Adică spaţiul necesar, personalul auxiliar, personalul de specialitate şi aparatura şi cele necesare desfăşuării activităţii. În momentul în care secţia s-a operaţionalizat la data de 23 octombrie, secţia va prelua de la DNA dosarele în curs, dar şi dosarele soluţionate, adică cele aflate în depozitul actual al DNA, cele din arhivă„, a adăugat Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri