Caută
Close this search box.

Augustin Lazăr, pe tema protocoalelor: „Vom vedea” care ar putea fi scopul sesizării CCR

Procurorul-general al României sugerează că sesizarea Curții Constituționale în legătură cu protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituții este lipsită de temei, iar scopul sesizării ar putea fi altul.

Parlamentul, prin Florin Iordache, locțiitorul lui Liviu Dragnea, a sesizat luni CCR în privința unui conflict juridic de natură constituţională între Parchet, pe de-o parte, şi Parlament şi instanţa supremă, pe de altă parte, din cauza protocoalelor secrete.

„Eu doresc să vă spun că protocoalele nu sunt acte normative. Cine spune aşa ceva, după părerea mea, exagerează. Ele sunt nişte metodologii de lucru, de bune practici, cu caracter intern pentru instituţiile care le folosesc în aplicarea legii. În niciun caz nu e vorba de acte normative, pentru că vom vedea că nerespectarea acelor reguli de bune practici nu sunt sancţionate cu nimic. Pur şi simplu, două instituţii se obligă în baza legii, îşi stabilesc nişte reguli cum să procedeze în aşa fel încât să poată aplica legea care trebuie aplicată”, a explicat, marți, Augustin Lazăr.

Întrebat care ar putea fi scopul sesizării, el a răspuns prudent: „Vom vedea”.

Și Tudorel Toader, ministrul justiției, spunea zilele trecute că CCR

Tudorel Toader spunea, însă, zilele trecute că CCR nu poate fi sesizată în problema protocoalelor.

Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii, pentru că protocolul nu este un act normativ, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Florin Iordache, locţiitor al lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaţilor,. Este reclamată posibila existenţă a unui conflict de natură constituţională între Parchetul General şi Parlament. Procurorul general ar fi intervenit asupra Codului de procedură penală, care nu are prevederi referitoare la implicarea SRI în anchete, a declarat Florin Iordache, recent. Acesta a semnat sesizarea la câteva ore după ce în Monitorul Oficial a apărut o decizie prin care Liviu Dragnea Dragnea şi-a delegat, doar pentru ziua de luni, atribuţiile către preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat despre acest demers, el a spus: „Astăzi am aflat şi eu. Până la urmă Guvernul înţeleg că nu este parte şi atunci dânşii l-au redactat, l-au motivat, l-au depus”, a declarat ministrul.  Întrebat dacă în opinia sa, ca fost judecător CCR, 10 ani, este admisibilă o astfel de sesizare, Tudorel Toader a fost evaziv:  „Câtă vreme astăzi am aflat de ea, câtă vreme nu-i ştiu conţinutul, fiţi de acord să nu-mi exprim nici puntul de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri