Caută
Close this search box.

Boris Johnson la tribuna conservatorilor: Risc pentru disocierea partidului

boris johnson

Fostul ministru britanic de externe, Boris Johnson, a emis, marți, un discurs mult anticipat la convenția Partidului Conservator, în cadrul căreia se așteaptă să contureze amploarea dezacordurilor sale cu guvernul asupra Brexit, informează AFP.

Boris Johnson a demisionat în iulie din guvern pentru a protesta față de „Planul Chequers”, susținut de premierul Theresa May, care intenționează să mențină o relație comercială strânsă cu UE, cu prețul menținerii unor reguli comune.

În timp ce liderii europeni au cerut șefului guvernului să-și revizuiască copia la următorul Consiliu European, pe 18 octombrie, fostul primar al Londrei a detaliat în presă propunerea sa de „super acord de liber schimb” între Londra și Bruxelles copia celui semnat între UE și Canada (CETA). „Pentru asta oamenii au votat”, a scris el în „The Telegraph”. „Și numai prin urmărirea unui astfel de scop putem spune că am respectat mandatul” Brexit. O astfel de opțiune a fost respinsă de Downing Street, care consideră că nu va împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, principalul obstacol în negocierile cu UE.

„Lumea imaginară”

În Birmingham (Anglia centrală), la congresul partidului, unii membri ai guvernului nu au omis să bată propunerea fostului lor coleg. Ministrul Finanțelor, Philip Hammond, a estimat că Boris Johnson se mișca într-o „lume imaginară”. Atitudinile tulburătorului Tory, care îl fac din ce în ce mai posibil a fi un provocator pentru Theresa May, au iritat și mulți parlamentari conservatori. „Problema cu Boris este că el trebuie să-și expună ambițiile sau să tacă”, a declarat Anna Soubry. „Dar aș prefera să-l țin liniștit, pentru că ultimul lucru de care avem nevoie acum este o luptă pentru conducere”. Chiar și fostul ministru Brexit David Davis, care este, de asemenea, în favoarea unui acord de liber schimb, s-a distanțat. „Ideile sale fac titluri bune în ziare, dar nu neapărat bune în politici”, a spus el. „Cred că este într-adevăr discreditat de parlamentarii conservatori”, a declarat analistul Robin Pettitt, profesor de științe politice la Universitatea Kingston din Londra, pentru AFP. „S-a angajat la Brexit pentru că a văzut-o ca fiind cea mai bună cale de a deveni lider de partid și nu cred că există o ambiție colectivă acolo”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri