Caută
Close this search box.

Brexit: Theresa May ar putea să se confrunte cu un vot contra chiar din partea propriului partid

brexit

Cel puțin 40 de parlamentari din Partidul Conservator al primului-ministru Theresa May sunt dispuși să voteze împotriva posibilei afacere Brexit, dacă aceasta va lăsa Marea Britanie „jumătate în și jumătate afară” din Uniunea Europeană, a declarat marți un parlamentar senior citat de Reuters.

„Estimarea mea este că există cel puțin 40 de colegi care nu vor accepta o schimbare jumătate în jumătate afară care ne lasă pe piața internă și în uniunea vamală”, a declarat parlamentarul Steve Baker pentru BBC radio. „Colegii nu vor tolera un Brexit jumătate afară”, a spus Baker, care a servit ca ministru junior Brexit în guvernul May până când a demisionat în semn de protest față de propunerile ei Brexit.

Dacă May are o înțelegere cu UE, ea trebuie să-l aprobe în parlamentul britanic și va avea nevoie de sprijinul a aproximativ 320 de parlamentari pentru a obține aprobarea. Dacă 40 dintre parlamentarii săi vor vota împotriva unei posibile înțelegeri, soarta guvernului și procesul de ieșire ar depinde de Partidul Laburist din opoziție, care a indicat că va vota împotriva oricărei înțelegeri pe care ar putea-o asigura.

În conformitate cu propunerile Theresei May, Marea Britanie va căuta o zonă de comerț liber pentru bunuri cu UE, în mare parte prin acceptarea unui „regulament comun” pentru bunuri și a participării britanice la agențiile UE care acordă autorizații pentru bunuri. Unii adepți Brexit afirmă că aceste propuneri ar garanta că UE va păstra controlul asupra economiilor britanice și astfel va contrazice spiritul angajamentului său de manifestare de a părăsi Uniunea vamală a UE și piața unică. „Așteptăm detaliul exact la ce vom fi rugați să votăm. Nu mă îndoiesc că orice tehnică posibilă va fi folosită pentru a îndoi în mințile colegilor și pentru ai încuraja să voteze cu guvernul”, a spus Baker. „În cele din urmă, UE nu are dreptul să împartă Marea Britanie și nu are dreptul să constrângă să reglementeze economia noastră și să ne guvernăm după ce plecăm”, a adăugat el.

Fără o înțelegere aprobată, Regatul Unit ar trece de la un comerț perfect cu restul Uniunii Europene la acordurile vamale stabilite de Organizația Mondială a Comerțului pentru state externe fără acorduri preferențiale. „Dacă Marea Britanie se confruntă fie cu o posibilitate, atunci trebuie să fim dispuși să spunem că este o afacere rea, și nici o înțelegere nu este mai bună decât o afacere rea”, a spus Baker. „Avem nevoie să nu ne temem să mergem înainte fără un acord”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri