Caută
Close this search box.

Călin Popescu Tăriceanu dezaprobă varianta Guvernului de înghețare a salariilor: Sub nicio formă!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu a văzut documentul trimis de Ministerul Finanţelor Comisiei Europene, dar că sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor.

Tăriceanu a mai declarat că România nu poate rămâne ca o ţară care este competitivă mai ales prin nivelul mic al remunerării forţei de muncă, pentru că altfel nu va putea fi frânată în niciun fel exodul forţei de muncă, scrie News.ro.

Documentul trimis Comisiei Europene pe care eu nu l-am văzut, nu am primit o informare de la Guvern în acest sens, nu angajează cu absolut nimic niciun fel de îngheţare, pentru că economia românească este într-o perioadă de creştere puternică şi această creştere a PIB nu este pentru a figura în statistici pe primul loc al clasamentului de creştere economică în Europa”, a afirmat Tăriceanu, răspunzând unei întrebări.

Potrivit Mediafax, liderul ALDE a adăugat că pentru acest an rezultatele vor fi foarte bune şi acestea trebuie să se regăsească în pensii şi salarii.

„Vom avea rezultate foarte bune şi ele trebuie să se regăsească anul acesta în salarii şi pensii. Obiectivul nostru şi ambiţia noastră este să creştem puterea de cumpărare şi să ne apropiem de stadardele din Occident, aşa încât nici pomeneală să discutăm despre blocarea salariilor. Comisia Europeană nu cere aşa ceva, nu are de ce să ceară şi în ultimii ani România a avut o evoluţie ascendentă, care trebuie continuată”, a completat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că dacă avem în plan să ţinem forţa de muncă acasă, atunci este necesar ca oamenii să fie bine plătiţi.

„Nu putem să lăsăm România ca o ţară care este competitivă mai cu seamă prin nivelul mic al remunerării forţei de muncă, pentru că altfel nu vom putea să frânăm în niciun fel exodul forţei de muncă. Dacă vrem să ţinem foarţa de muncă acasă, oamenii trebuie să fie bine plătiţi. Nu are rost să ne plângem că ne pleacă oamenii. Vrem să nu plece, atunci va trebui să îi plătim. Şi aceasta este o abordare extrem de liberară”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate şi nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Cîţu prezintă în acest sens un document trimis Comisiei Europene de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prin care coaliţia de guvernare promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

În schimb, Eugen Teodorovici, a spus, sâmbătă, că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor din 2019, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a Legii salarizării, adică în 2020, nu până în 2022.

Tot sâmbătă, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Legea salarizării se aplică aşa cum a fost publicată în Monitorul Oficial şi că a colaborat cu ministrul de Finanţe, cu toate că au fost speculaţii că se contrazic, subliniind că deşi Comisia Europeană a cerut mai multe scenarii, nu înseamnă că vor îngheţa salariile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri